pondělí 16. července 2012

HA či neHA...?

Krásné pondělní dopoledne :)

Dneska to bude trochu nekosmetické, ale protože je pro mě tohle téma momentálně aktuální a určitě nejsem jediná, kdo věci kolem HA řeší, rozhodla jsem se udělat na toto téma krátký článek s dotazem na konci...



HA jsem brala cca 13 let, občas mi vyhovovala ( pomáhala mi od ukrutných bolestí, upravila MS,... ), občas mi dělala neplechy ( krvácení mezi cykly, bolesti hlavy,... ), a tak jsem se před 3/4 rokem rozhodla, že tělu dopřeju malou očistu a HA vysadím.

Nejdřív bylo všechno v pořádku, sice se mi trochu zbláznila pleť, vlasy se mi víc mastily, ale MS se sama upravila skoro na hodinu přesně, bolesti nijak extra velké nebyly a když už, pomohl kontryhel . Jediným velkým záporem na začátku bylo, že jsem přibrala asi 6 kg, což je dost... Ale dobrý, to se dá nějak snést.

Jenže se mi po půl roce pomalu, ale jistě začaly vracet bolesti. A to se vší parádou. Nepříjemné křeče, které šly kdysi do zad, se mi přesunuly do třísel a stehen a já jsem doslova nemohla chodit  :/ Taky mám pocit, že jsem mnohem víc citlivá na změny počasí, než jsem kdy bývala...

No, a protože jsem včera měla zase ten jeden super den, kdy jsem nemohla udělat krok, aniž bych neskučela a nechtělo se mi umřít, rozhodla jsem se HA zase nasadit a večer jsem si vzala první prášek HA Jangee, se kterou jsem byla asi nejspokojenější. 

Jenže se to ve mě mele :/ Na jednu stranu vím, že mi na HA bude líp, že nebudu mít bolesti, mimoto je to samozřejmě pohodlnější forma ochrany proti otěhotnění, na druhou stranu jsou to pořád jen umělé hormony, které do těla asi tak úplně nepatří.

No a ten dotaz - zajímalo by mě, jak to s HA máte vy. Berete, neberete? Proč ano a proč ne? A kterou? 



Hezký den :)

149 komentářů:

  1. Ahoj...už asi 10 i více let nic neberu a je mi moc fajn,ale chce to i šikovného partnera.A to máme spolu krásnou dceru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych taky nebrala, jenže mám jistotu, že se mi vrátí ty odporný hnusný bolesti :/ Sice to prý přejde po dětech, ale já se na děti nechystám...

      Vymazat
    2. Proč ne? Stačí ti psi?

      Vymazat
    3. Však když máš bolest vem si brufen, tři dny na brufenu jsou snad lepší než měsíc jíst tablety celý měsíc každý den. Já mám taky bolesti a taky hodně silné, ale pomáhá mi čokoláda a bolest holt radši přetrpím, než bych se ládovala chemií..To ta čoko mi přijde o hodně zdravější :-)

      Vymazat
    4. Tak s tím nesouhlasím.. brufen napáchá daleko víc škody než HA.. zrovna Jangee je jedna z nejšetrnějších.. A asi jste nezažila tak ukrutnou bolest, aby jste brala HA od bolesti..

      Já jsem řešila to samé před pěti lety.. moje stavy byly takové, že jsem ležela třeba i hodinu na zemi a nebyla schopná ani o metr popojít.. Bolesti takové, že jsem kolikrát měla málem i šok a ani si pak ten stav nepamatovala.. HA Lindinette pro mě byla úžasnou úlevou.. Ale.. přibrala jsem 5 kilo a taky ubyla chuť na sex.. takže jsem začala uvažovat nad vysazením. Místo toho jsem začala pravidelně cvičit, postavu zpevnila, bolesti naprosto mizivé, navíc MS pravidelná a o ochraně nemluvě.. Pro a proti sečteno, v dnešní době to už nejsou takové dryáky jako dřív, tak proč toho nevyužít..

      Vymazat
  2. Brala jsem i Jeanine asi 3 měsíce, ale po ní mi bylo špatně, měla jsem ranní nevolnosti apod. Tak jsem si dala rok pauzu a teď beru Logest 2 roky. Antikoncepci jsem začala brát kvůli akné, se kterým mi nepomohla a také kvůli těm bolestem. Sice ještě trochu bolesti mám (ale to bude věkem), ale lepší než ty co jsem měla. Jednou mi jedna doktorka řekla, ať to vysadím, a že na mé bolesti mi pomůže paralen, tak jsem se na ni koukla a řekla jsem ji, že asi ty bolesti nikdy nezažila. Omlouvám se za takovou dlouhou odpověď :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, kdo nezažil opravdu poctivý bolesti, ten neví, o čem je řeč...

      Vymazat
    2. já mám bolesti celkem silné, ale mám taky docela vysoký práh bolesti jak jsem vypozorovala, nechci vám radit něco co už možná znáte, ale přeci jen, mě moc pomáhá Algifen, předepsala mi ho gynekoložka, použiju ho jen když při bolestech musím někam jít a něco zařizovat mimo domov. Snažím se ho nebrat pokaždé co to bolí, ale jak říkám, já to vydržím, ale chápu, že některé bolesti přejít opravdu nejdou, taky jsem už párkrát ani nedokázala vstát, to už mě ale naštěstí opustilo snad navždy...

      Vymazat
    3. Ja mávam velké bolesti ... dokonca prvé dva dni nedokážem výjsť s postele a občas to sprevádzajú aj nevoľnosť a vracanie ...
      zle na tom je to, že lekári mi zakázali tabletky od bolesti a HA tiež zo zdravotných dôvodov nemôžem ale sme s priateľom spolu už desať rokov ... a zatiaľ si musím poklopať .. som ani A nepotrebovala .. vážne to asi chce šikovného partnera ...

      Vymazat
    4. Algifen taky moc doporučuji. Je to to jediné, co mě zabíralo. Vzala jsem si ho hned při prvních příznacích bolesti, abych ty příšerné křeče nenechala rozjet a tak jsem to zvládala. Mám teď po třech dětech a mám tělísko Mirena a jsem moc spokojená.
      Pokud ale netoužíš po dětech, doporučovala bych Ti raději antikoncepci. Máš jistotu, že neotěhotníš a od bolestí máš taky 100% pokoj. V dnešní době už to opravdu nejsou žádný dryjáky.

      Vymazat
  3. Já jsem na začátku roku Yadinne vysadila. Sice se mi sem tam udělá nějaký pupínek, vlasy se taky maličko více mastí - nebo jestli je to tím, že jsem začala používat šampony bez silikonů, bolesti se vrátily, ale zase si říkám, že ten jeden den ty silné bolesti přežiju, než do sebe pořád cpát to svinstvo. HA jsem brala 10let. Spíš mi vadí, že na přítele nemůžu jen tak skočit a musíme se zdržovat nasazováním kondomu :-D Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš bolesti jeden den, tak gratuluju :/ U mě je problém, že jsem týden v kuse v pracovním procesu a tyhle ukrutný bolesti mě vyloženě vyřazují z provozu. Minulý měsíc jsem myslela, že nedojedu autem domů, jaký jsem měla křeče v břiše a v tříslech, ach jo :/

      Vymazat
    2. Tak takové bolesti opravdu nemám. Než to dostanu, tak mě opravdu chytají velké křeče, ale pak je to v pohodě, pak mě jen bolí záda. Určitě bych ale nějak řešila tu bolest a nenasazovala kvůli ní antikoncepci.

      Vymazat
    3. Nojo, jenže to je prašť jako uhoď. Léky proti bolesti(ibalgin, algifen)jsou taky pěkné neřádstvo. Jasně, nepoužívají se v případě křečí často, ale zas u mnoha žen si vynucuje vyšší dávkování, což zatím naštěstí není můj případ. Každopádně je to téma na delší diskuzi. Kdyby mi někdo zaručil, že po HA nepřiberu plus jiné nepříjemné příznaky, asi bych to tolik neřešila. Bolesti mám totiž někdy opravdu neuvěřitelné, jindy zas nic.

      Vymazat
  4. Já beru HA kolem 12 let a cítím se fajn. Bolesti nemám, cyklus naprosto pravidelný, žádné "nepředvídatelné" okolnosti se mi nedějí ani nestávají. Chtěla jsem HA antikoncepci vyměnit za jinou (alespoň jiný typ), ale pan gynekolog říkal ať neblázním, že svému tělu nadělám více škody než užitku.
    Na druhou stranu, v dnešní době existuje již celá řada nízkohormonálních přípravků, které jsou jen minimální zátěží pro naše tělo.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem vysadila po šesti letech a některé věci jsou mnohem lepší, některé mě zase štvou, tak teď taky řeším dilema, zda znovu nasadit nebo ne..:/ bolesti jsem kupodivu měla s HA a od té doby žádné, to je fajn, ale pleť mám příšernou, chloupky mi začly růst úplně všude a hrozně silné, začala jsem být přecitlivělá na všemožnou kosmetiku a na půl roku mi vynechala menzes, tak jsem teď byla na vyvolávačce a jestli se to samo neupraví, budu muset nasadit nějakou hormonální léčbu, tak na ty pilulky asi tak jako tak dojde.. na druhou stranu se cítím mnohem líp, vrátila se mi chuť na sex a i po psychické stránce jsem vyrovnanější.. ale co si budem, jako forma antikoncepce je to zdaleka pohodlnější než cokoli jiného.. ještě jsem teda uvažovala nad tělískem, ale to se doktorce moc nelíbilo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já měla v plánu být bez HA co pokuid možno nejdéle, ale ty bolesti se nedají... Včera to bylo strašný, ještě dneska mě všechno bolí, žaludek mám na vodě, no na prd...
      Tělísko nechci, to dělá kraviny...

      Vymazat
    2. no já nevím no.. třeba moje mamka brala HA celý život, má tři zdravé děti, které přišly když je chtěla a nikdy jí nic nebylo a to dřív ty antikoncepce byly jiné dryjáky.. já teda nevím, jestli je to takové svinstvo jak se všude na netu píše, gynekologové je předepisujou bez problémů a nemyslím, že by všichni byly jenom naočkovaní od farmaceutických firem.. ty bolesti jsou pitomý no, to znám, asi nemá smysl se trápit no, dětičky v nejbližší době nechceš, tak začni brát, když ti to pomůže..;)

      Vymazat
    3. Já bych si na internetové stránky dávala pozor. Ona totiž svoboda slova zašla tak daleko, že se většinou jedná o naprosté nesmysly. Při bližším zkoumání jsem došla ke zjištění, že pár stránek zaměřených proti HA jsou spravovány a vlastněny určitými náboženskými skupinami... Ono je to opravdu těžko - obzvláště v dnešní době - najít kvalitní www s pravdivými informacemi

      Vymazat
    4. Začala jsem včera, tak uvidíme, jak to půjde. To, že se mi vrátily bolesti, mě mrzí, protože jsem fakt chtěla vysadit aspoň na rok. Jenže jsou víc a víc krutý :/

      Vymazat
    5. Ivi a jaká je ta Jangee? koukám, že má naprosto stejné složení jako Yaz nebo Yasminelle, ale je levnější, tak o ní uvažuju..

      Vymazat
    6. Je jako Yadine, se kterou jsem byla nejspokojenější a na Jangee jsem přešla jen kvůli ceně. Dá se pořídit za šest stovek, zatím co Yadine za tisícovku. A je to ve složení totéž, navíc ten hormon má fungovat proti zadržování vody, což je můj věčný problém. Já jsem s ní teda spokojená byla a snad budu, doporučila jsem jí i známý a ta je taky spokojená. Jen bacha, mají dva druhy 0,02 ( jako YAZ ) a 0,03 ( jako Yadine ). Já mám tu silnější, slabší mi neudržela cyklus, krvácela jsem nebo špinila uprostřed cyklu.

      Vymazat
    7. jak já na to koukám, ta ono je těch HA se stejným složením víc, ale ceny se liší i o 500 kč, fakt nechápu..:/ to se vážně platí jen za značku..

      Vymazat
    8. http://www.mzcr.cz/leky.aspx?naz=&kod=66196 tohle se docela hodí..

      Vymazat
  6. Od svých 15 jsem během 7 let vyzkoušela už asi 5 druhů HA a všechny mě dělaly zle ... hlavně krvácení prostě kdykoliv a klidně i 3 týdny v kuse, doktor mi opatrně zvyšoval dávky hormonů s předpokladem že více hormonů zabere, ale ani to nepomohlo. Nutno podotknout, že jsem vždycky sahala raději do levnějších řad, přece jen jsem studentka. Jenže mě neustálé krvácení už pěkně štvalo a taky mě jsem tušila, že pokud mně to neudrží cyklus, tak to pravděpodobně nebude ani 100% ochrana před početím. Tak jsem se naštvala a řekla si, že nějakou tu korunu obětuju a třeba to pomůže. A světe div se do měsíce naprosto bez problémů a navíc moje pleť která dřív vypadala jak struhadlo je najednou skoro bez pupínků. Moje HA se jmenuje YAZ a je fakt super. Kamarádka ji má taky a taky si ji nemůže vynachválit. Jo a konečně můžu shodit nějaké to kilčo ... což dřív bylo nemyslitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. YAZ jsem měla, ale je na mě moc slabá, neudržela mi cyklus, tak beru Jangee, což je to samé jako Yadine, tj. silnější YAZ :)

      Vymazat
  7. Já užívám HA už 6 let a bolesti mám pořád stejné, fakt se nedá říct že by mi je HA zmírnila :( jinak o vysazení jsem neuvažovala, je to pro mě pohodlné, i když je pravda, že jsou to hormony, které se do těla dostávají uměle. Ale poslední dobou pozoruji, že mi je pár dní v měsíci špatně od žaludku až na zvracení, točí se mi hlava, mám až závratě a myslím, že mi to způsobuje právě HA. Každopádně pokud bych vysadila, myslím že stejně jako ty bych se k ní opět vrátila, tak nevím jestli by to nebylo zbytečné zkoušet...pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A říkala jsi to na gyndě?

      Vymazat
    2. Zatím ne, ale čím dál víc ve mě roste pocit, že bych určitě měla

      Vymazat
  8. Já myslím, že ty lékařské řeči o minimální škodlivosti pro tělo jsou trošku farmaceutická lobby... pokud si naše tělo myslí, že je celou dobu těhotné a podle toho se tak chová, můj selský rozum mi říká, že to nebude mít jenom pozitivní účinky...
    Jinak já HA beru osm let a pomalu se připravuji na její vysazení, protože mi spustila nějaké zdravotní problémy. Vím, že je mnohem "snazší" žít s antikoncepcí, ale myslím že je mnohem zdravější žít bez ní. Je to jenom můj názor...

    Třeba ti k rozhodování pomůže rozhovor s touhle doktorkou... vím, že hodně lidí bude možná proti, ale mě mluví z duše.

    http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-pad-/spolecnost.aspx?c=A110810_143328_spolecnost_jup

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek jsem přečetla jedním dechem :) Paní doktorka má názory nepoznamenané masáží komerce a to se mi líbí. V podstatě se vším s ní souhlasím, hodně věcí je pro mě i novinkou.
      Jen nevím, jestli je pro mě přínosnější brát HA nebo se dopovat analgetiky při urputných bolestech, kdy bylinky nepomáhají...

      Vymazat
    2. HA je zlo. Co měly říkat naše prababičky, před sto lety nebyla žádná HA a musely to přežít. Chce to jen nebýt taková fiflena a vydržet tu bolest. Taky mám ukrutný křeče a další obtíže k tomu, ale držím, než si zanášet tělo. A rok vysazení tablet je k ničemu, kor když se k ní pak chystáš stejně vrátit, je to tam uložené na celý život. Je to jen pro naše pohodlí, pro psychiku, ale tělo to ničí, nic to neuzdravuje, jen vzhlet, ale sžírá to tělo uvnitř a rozpouštění tablet oslabuje játra víc než alkohol.

      Vymazat
    3. S tou fiflenou brzdi! Asi nevíš, co jsou bolesti. Svět, v jakém žily naše prababičky, byl diametrálně odlišný od dnešního. Tehdy měly ženy v mém věku 3 děti a porodem bolesti v 90ti % zmizí. Takže to chce zapojit mozek, pokud je. Hloupost je ještě větší zlo než chlast a hormony.

      Vymazat
    4. Byly neustále těhotné nebo kojící, deset dětí žádná míra, takže si mockrát menstruaci fakt neprotrpěly, ty fifleno. ;-) Nejdřív trochu povědomí, než napíšeš takovou blbovinu.

      Vymazat
  9. Ahojky, já v lednu rodila a teď asi třetí měsíc zase beru HA. Když jsem ji asi před dvěma lety vysadila, taky se mi mastila pleť. Bolesti jsem mívala jako hodně mladá, teď už to bylo vcelku OK. Ale jinak jsem se cítila asi víc v pohodě než s HA. Navíc ta co beru teď má teda u mě vliv na sex. apetit. A to dost velkej. Resp. s ní skoro nemám žádnej :-( Budu se muset poradit s doktorkou, jestli bude jiný typ lepší. Jinak pro ty, které HA brát nechtějí a mají nějaký problém, doporučuju vřele bylinný přípravek FEMIGARD. Koukněte na netu. Bere se to na srovnání cyklu, pomáhá to při bplestech, nepravidelnostech a tak. Bere se to i při plánování těhotenství, ale není to podmínka:-) Mám osobně, a nejen já, vyzkoušeno. Všechny kamarádky, které to zkusily, si to pochvalovaly. Ale chce to využívat tři cykly, tedy tři lahvičky :-) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  10. Ja HA beru asi 9 let a teda beru ji opravdu kvuli tomu,ze nechci otehotnet. Zatim jsem zadne spatne zkusenosti nemela, jen mam mensi chut na sex...taky antikoncepse :D Rada bych brzo vysadila, protoze ladovat se takovou dobu hormonama fakt neni dobry.Ted beru Microgynon, ktery by mel mit nizsi hladinu hormonu,tak snad mi to dlouhodobe neudela paseku v tele :( ono je to fakt tezky - na jednu starnu to zlepsi plet, zmirni bolesti a ochrani pred tehotenstvim,ale nikdo uz nam nerekne, jake to bude mit dlouhodobe ucinky a jestli treba delsi uzivani neni zdravi nebezpecne :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Microgynon byla kdysi moje druhá antikoncepce, hned po Praminu, na kterém jsem nabrala 15 kg! Akorát byl na ě časem moc slaboučký, ale jinak je to dobrá HA :)

      Vymazat
    2. Ja prave vubec zadne problemy nemam a ani nevim, jak se to projevuje,ze je moc slaba

      Vymazat
    3. Projevuje se to tak, že se v půlce nebo ke konci cyklu objeví špinění nebo krvácení ještě před tou týdenní pauzou :)

      Vymazat
    4. Pramino byla moje první HA a taky 15kilo nahoře :/ . Pak Bellara, ta mě zase zavodňovala a teď mám YAZ a jsem spokojená maximálně. Sice je docela drahý, ale žádné bolesti ani problémy, ani nevím, že něco beru. Děti min. ještě tak 5 let neplánuju a HA mi přijde jako nejpohodlnější forma ochrany. Ale doktor mě stále děsí trombozou a z toho mám asi největší respekt...

      Vymazat
  11. Hezké pondělí všem, tedy Ivčo, docela jsi se mi tímhle článkem trefila do toho, co teď také řeším. Přes 10 let beru HA, tedy jen s přestávkou na dítě, od narození malé jsem opět začala brát a teď druhý měsíc mám vysazeno. Důvod stejný jako u Tebe, je to asi svinstvo pro tělo, snižuje chuť na sex...Jenže má to háček, HA jsem začala brát právě kvůli těm bolestem, kdy jsem si myslela že polezu po stropě, no šílené. A bohužel se mi ty bolesti začínají opět vracet, takže uvažuji o návratu k HA. Jenže ta představa, že ji budu brát až do přechodu "jen" kvůli těm pár dnům v měsíci mě trochu děsí. Zatím jsem odhodlaná to ještě vydržet ale také nevím, jak dlouho:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslela, že nebudu jediná, kdo tohle řeší... No, mě včerejšek přesvědčil natoli, že jsem zase začala brát. Moje zlatá mamka mi i přinesla oběd, nebyla jsem fakt schopná ničeho. Z posledních sil jsem na 10 minut vyšla se psama a úplně vyřízená se vrátila domů. A tohle fakt nechci měsíc co měsíc zažívat, ty bolesti v tříslech jsou nesnesitelný...
      Jak se má maličká? :)

      Vymazat
    2. Já jsem si naštěstí žádné platíčko nenechala aby mě to nesvádělo zběhnout:-) Chudák Verča hladila maminu po břichu a říkala "Maminko, kde tě to bolí? Já ti to pohladím a se ti ulevní:-)" Naštěstí byl doma manžel, jinak nevím co. Horečka se dá, to funguju ale při tomhle nejsem schopná ani chodit:-( Kdo to nezažil, nepochopí. Mám to taky dědičné, mamka mi ale říkala, že jí to po porodu ustoupilo - bohužel u mě nee. Třeba u Tebe to vyjde;-)
      Veru je už pořádná slečna, vše ví nejlíp, svéhlavička, průbojná až až. Ale dobře, že je jiná než mamina, v téhle době je to potřeba;-)

      Vymazat
    3. Jéé, to je od Verunky hezký :)
      Ale jinak s bolestma rozumím, vím, o čem píšeš, bohužel moc dobře...
      Lepší průbojný dítko než zakřiknutá myška ;) Kór v dnešní době :)

      Vymazat
  12. Hezký den všem,
    já už mám po dvou dětech a tak mám tělísko (se zlatem), bylo dražší a měla jsem z něj strach, ale dá se to. Bolesti mám první dva dny příšerný a krvácím jak zaříznutý tele. Jenden čas jsem brala prášky na upravení krvácení, tak super, ale jak jsem je dobrala, tak je to zpět. Doktor mi říkal, že je to částečně i dědičný - mamka měla stejný problém, jako já dnes.
    No a jestli brát, nebo nebrat HA? Za mě ano, už to není taková chemie jako dřív a jak je z příspěvků patrné, každýmu taky nesedí. Takže, ať si každý najde takovou antikoncepci, která mu vyhovuje a hlavně ať se zabrání nechtěnému početí, o to tu vlastně jde, nebo ne? :-))
    Krásný den Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je to taky dědičný, myslím ty bolesti. Mamka - té se to ale po porodech zmírnilo na únosnou mez, ségra a já taky... :/

      Vymazat
  13. Já beru antikoncepci (Lunafem) asi 5 let. Po dvou letech jsem se taky statečně rozhodla ji vysadit, protože jsem nechtěla cpát do těla chemii. Ale měla jsem menstruaci tak moc silnou (nestačila jsem pomalu měnit tampony) a nepravidelnou + bolesti tak odporné, že jsem se k ní zase po roce pokorně vrátila :-) Neměla jsem sice bolesti celý týden, ale "pouze" první 2 dny, ale i tak to stálo zato. Nevěděla jsem, co mám dělat. Prášky na bolest nezabíraly (jedla jsem i 4-5 prášků denně), pokládání láhve s horkou vodou na podbřišek taky ne, byla jsem fakt zoufalá. Vadilo mi i to, že jsem nevěděla, který den menstruaci dostanu, a furt jsem se bála, že budu zrovna někde, kde nebude možnost to nějak pořešit :-) Navíc jsem menstruovala strašně dlouho, i 6 dní v kuse a bylo to hodně silné po celou dobu. Teď, když zase beru HA, tak 4. den už jenom špiním. Takže abych to shrnula - já jsem jednozačně PRO antikoncepci, hodně mi usnadňuje život. Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mluvíš mi z duše, na jednu stranu je mi líto, že taky tahle trpíš, na druhou stranu jsem ráda, že nejsem sama :))

      Vymazat
    2. Jéé to je úplně, jak kdyby to někdo psal za mě :) Mám to úplně stejně, dokonce beru i stejnou antikoncepci.. Akorát teda můj gynekolog mi říkal, že by se neměla brát déle, než rok. Já jí už beru asi s tříměsíční přestávkou dva roky. Za měsíc se k němu chystám, tak přemýšlím, že přijdu na YAZ, slyšela jsem na ní jenom samou chválu :) Já dokonce kvůli nesnesitelným bolestem vynechávám ne po platíčkách, ale po krabičkách, protože se to fakt nedá vydržet, hrůza..

      Vymazat
  14. tak já beru Mercilon a to už 13let. Je to pro mě velice pohldlné, protože jelikož mám celou dobu stejného partnera - je to pro mě velice spolehlivý přípravek proti otěhotnění. V podstatě jsem nikdy jiný důvod začít brát HA neměla (jako někteří např. kvůli akné atd). Je fakt, že dříve jsem většinou první den menstruace měla bolesti (ne nijak velké), které šli ale přebít i běžným valetolem - což se teď objeví zřídkakdy. Spoustu kamarádek mi říkalo a menší chuti na sex, ale mě to nijak nepřijde (možná poznám až HA vysadím :-). Takže z mého hlediska je to poholdná cesta, jak mít pravidelnou menstruaci (někdy např. kvůli dovolené si jí můžu i posunout) a sex bez otěhotnění.
    Jinak dle mého názoru je hormonů všude tolik, že ty moje už mi zase tolik neublížej :-))))

    http://kacabos-seen-through-my-eyes.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  15. tak to mi je ta vazne luto, ze mas take obrovske bolesti pri menstruacii...ja HA neberiem, ani som nikdy nebrala, takze ti v tomto neviem povedat svoj nazor, ale citala som nazor jednej ceskej gynekologicky, ktora hovori, ze je to to najvacsie svinstvo, ake si zena moze do tela davat...a celkom tomu verim, lebo predsa len, je to neprirodzena naloz chemie a hormonov...rok dva sa to este da, ale ked to niekto berie dlhodobo (cez 10 rokov) tak to podla mna nechava na tele vazne nasledky, ktore teraz nemusis vidiet...citala som aj studiu, ze zeny, ktore dlhodobo beru antikoncepciu tak maju neskor problemy s otehotnenim, alebo aj ked otehotneju, tak maju velky nabeh na spontanny potrat...teraz mozno babo nechces, ale ak v buducnosti o detoch uvazujes, davaj si na HA pozor...kazdopadne drzim palce :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak já beru už dva roky Dienille a jsem s ni velice spokojená. Na křeče nebo bolesti jsem nikdy netrpěla takže nevím jestli to tyto prášky zmírní, ale mam slabší krvácení ktere po 4 dnech zmizí. Bez antikoncepce sem to měla tak týden. Takže za mě ti ji mohu jen doporučit. Vubec sem po ní nepřibrala a zlepšila se mi pleť.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky, jsem ráda za tenhle článek, poslední rok a půl to furt řeším. Já HA brala několik let, ale pak mi dělali testy na trombózu a zjistili, že je u mě velký riziko, že jí budu mít (tyhle testy se asi běžně nedělají, ale teďka jsem ráda že jsem na nich byla). Prášky jsem teda vysadila, nabrala jsem taky 6 kilo, ale jinak se cítím fajn, nejsem tak náladová, předtím jsem často mívala deprese. Jen mi vyhovovali ty prášky, že to byl ideální způsob antikoncepce. S doktorkou jsem ještě řešila možnost zavedení Gynefix pro holky co ještě nerodily, ale nějaká předchozí pacientka si to prý vytáhla spolu s tamponem, tak nevím.. ale možná by ti to od těch MS bolestí pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  18. Zatím teda HA neberu a upřímně, ani se mi celkem nechce. Proti otěhotnění jsou ještě jiné možnosti a nechce se mi do těla cpát umělé hormony. Na druhou stranu je to asi jediné východisko, jak se zbavit bolestí spojenou s menstruací. Obvykle je mi špatně jeden den (měla jsem stavy kdy jsem pravidelně každý 3. den menstruace omdlívala)a to si říkám, že kvůli jednomu dnu takhle rozhodit si tělo je celkem zbytečný. Takže brát nebo nebrat? Já nevím

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím. Já sedm let mám náplasti - Evru. Nepřibrala jsem po ní ani deko, nesnížila se mi chuť na sex, bolesti při menstruaci mám mnohem menší a taky celkově krvácení trvá oproti dřívějším 5-6 dnům jen zhruba 3. Pleť a vlasy jsem nikdy neměla katastrofální, takže tohle nemůžu soudit. Každopádně, z mého pohledu je tohle jedna z nejlepších a nejšetrnějších antikoncepcí, jaká může být. Hormony jsou dodávány pozvolna přes kůži neustále, nehrozí kontraindikace s jinými léky, pokud bych zvracela, jsem pořád chráněná... Osobně si myslím, že oblast hormonální antikoncepce je dnes na natolik dobré úrovni, že pokud člověk zvolí tu pro sebe správnou, tak mu to v nějaké velké míře neškodí. Pokud ti tedy pomáhá na velké bolesti, asi bych u ní zůstala. Ale primárně bych se asi poradila se svým gynekologem. Ještě dodatek - na menstruační bolesti velmi dobře pomáhá Algifen. Kapky nebo tablety.

    Měj se krásně a omlouvám se za litanii.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Evře jsem uvažovala taky, ale nevím proč, nějak ve mě nevzbuzuje důvěru. Ale díky za zajímavý podnět, kouknu na nějaké další zkušenosti na netu :)
      S doktorem to při další prohlídce v listopadu určo prokonzultuju...

      Vymazat
    2. Možná nevzbuzuje důvěru ten pocit, že nějaká náplast by měla fungovat. Já co jsem se setkala se slečnami užívající Evru, tak těm, kterým nevadí mít někde na těle náplast, sem tam si ji kontrolovat a nemoci se denně tři hodiny válet ve vodě (pak se opravdu odlepí), velice vyhovuje. Ale samozřejmě koukni na víc zkušeností a ať vše dobře dopadne!

      Vymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,tento problém jsem taky řešila-brala jsem HA 8let v kuse a měla jsem po HA problémy typu příšerné časté migrény s rozostřeným viděním,velmi časté záněty močových cest, celé užívání HA mi hrozně padaly vlasy-ze silných krásných vlasů mám teď řídké a slabé a po čase užívání mi uplně vymizela MS, což můj doktor hodnotil neškodné a prospěšné, ale mě to vadilo. Většinou doktoři říkají, že je užívání neškodné a žádná ryzika neexistují. Kvůli vlasům jsem oběhala snad všechny doktory a někteří doktoři na štítnou žlázu mi říkali,že mé problémy s vlasy mohou být zapříčiněny tím, že HA mi narušila nějakou mou osobní hormonální hladinu a díky tomu se mi změnila uplně struktura vlasů, ale je možné, že u všech ženských HA takhle nepůsobí. Když jsem vysadila HA, měla jsem také šílené MS bolesti, ale vrátit se k HA jsem už nechtěla. Máte ale pravdu, že s HA se nemusíte chránit a jste více v klidu před otěhotněním. Pak jsem si počítala plodné a neplodné dny,což celkem vycházelo. Otázka je také, jestli je možné po vysazení HA hned otěhotnět - mám kamarádky, které po vysazení delší dobu nemohly přijít do jiného stavu.
    Moje informace berte ale jen pro zajímavost - je určitě i hodně ženských, kterým HA naprosto vyhovuje a jsou spokojené. Nic méně, nejsem si jistá, jestli bych jednou své dceři užívání HA doporučila ..... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Tady bych v prvé řadě vinila gynekologa. Všecko, co popisuješ, je naprosto nenormální při užívání antikoncepce a pokud ti řekl, že to normální je, tak je neschopný a nezodpovědný. Takových je bohužel spousta a pak dochází k volbě nevhodné HA a takovýmto problémům :(
      S tou možností přijít do jiného stavu - to je strašně individuální. Každá ženská má jinou dobu, než se ustanoví zpět hladina hormonů, kdy je schopna otěhotnět. Můj gynekolog mi říkal, že maximálně 2-3 roky po vysazení by neměl být problém otěhotnět.
      Měj se krásně a držím palce, ať se podobné problémy už neopakují.

      Vymazat
    2. Antikoncepci jsem během života brala zhruba 16 let a to od svých 15. let, zhruba 9 let jsem HA antikoncepci nebrala, to jsem byla buď těhotná a nebo jsem kojila, nyní je mi 40 let, HA nadále beru, mám 3 děti, otěhotněla jsme vždy do dvou měsíců po vysazení HA, naposledy jsem otěhotněla v 37 letech, takže s plodností po HA rozhodně problém nemám:). Dle mne, kdo má problém otěhotnět, tak ten problém bude mít zřejmě i bez braní antikoncepce, ale je pravda, že braní HA může spoustu problémů skrýt. Za mne HA rozhodně ano, pokud nejsou kontraindikace nebo nějaké problémy při užívání, protože pro mne je menší zlo brát minimální dávku hormonů celý měsíc, než pak brát při selhání kondomu postinor, případně absolvovat potrat. Navíc u slečen, které plánují mateřství až někdy hodně po třicítce, což mi příjde že je dnes snad standard, tak bych se i bála třeba 20 let menstruovat bez těhotenství. V první fázi cyklu tělo vyprodukuje tolik vlastního estrogenu, s kterým jsou právě spojené různá zdravotní rizika, že se to nedá srovnávat s tím pidimnožstvím, co do sebe člověk dostane v HA za celý měsíc. Takže mi teda příjde víc nepřirozené 20 let menstruovat a nemít děti, než vaječníky pomocí HA zablokovat. Dřív dívky menstruovali třeba až od 18. let a buď byli těhotné a nebo kojili, měli 2 nebo 3 děti minimálně... Dnes holky menstruuijí od 12 let a spousta mých vrstevnic má třeba teprve 1. dítě a nebo ani dítě nemá...

      Vymazat
  22. tak já brala nejdřív logest, ale ten mi nevyhovoval.změnila jsem na yaz. antikoncepci jsem brala asi 3 roky a přestala jsem brát před 3 měsíci. uvažovala jsem o tom dlouho, ale když jsem měla partnera, moc se mi do toho nechtělo. pak jsme se ale rozešli a já si řekla, kdy jindy to mám udělat než teď. z antikoncepce jsem přibrala asi 4 kila, byla jsem taková bez nálady, bylo mi všechno jedno. chuť na sex taky nic moc.navíc mě pak začly bolet prsa.pak jsem si přečetla diskuzi na omlazení, http://www.omlazeni.cz/vysazeni-antikoncepce-ocista-54-237908-0.html . no po přečtení bylo jasné, že do toho jdu. za ty tři měsíce co to neberu, jsem zhubla 3 kila.je mi celkově lépe, cítím se ,,živější,, chuť na sex větší, prsa už nebolí.max se mi víc mastí vlasy. přítele teď nemám, takže to ani neřeším, ale je jasné, že až si někoho najdu, tak budu muset řešit jak se chránit. antina je v tomhle super, že je člověk bez starostí, ale zdraví máme fakt jen jedno a tohle mi za to nestojí.

    OdpovědětVymazat
  23. ja beriem maitalon, už rok a pol, pred otehotnením som brala novynette. S touto som aj nie som spokojná, hlava bolí v rámci normy (bolievala ma aj ked som nebrala, tak to nevnímam ako negativum) výrazne sa mi znížila intenzita ochlpenia, ALE urobili sa mi flaky nad hornou perou a zvýraznili sa mi pehy:-(
    ale asi poviem dr. aby mi ju zmenil...

    OdpovědětVymazat
  24. Brala jsem od 16ti Regulon. Zdálo se mi, že žádné změny nepozoruju, jen se mi samozřejmě luxusně upravila MS a zavodňovala jsem se, což jsem nějak nepřikládala HA, nevím proč. Jenže za poslední 2 roky jsem ztratila zájem o sex, a to mám ty 4 roky přítele. Nebavilo mě, nechtěla jsem to. Taky se mi hrozně namnožily takové ty fialové žilky na nohách (mám ke křečákům sklony, ale mamka je před těhotenstvím neměla!!). Před skoro 3 měsíci jsem ji vysadila a je to teda pořádná změna. Začaly mi padat vlasy, obličej se víc mastil a pleŤ jsem měla celkově jako v pubertě. Zato jsem se ale přestala zavodňovat a sex je o 100% lepší. Jsem najednou citlivější a užívám si to zase jako dřív. :) MS nepřišla, koncem července půjdu na vyvolání, takže uvidím, jaké to bude potom. Pleť už se mi docela zlepšuje, snad mi přestanou padat i ty vlasy, já myslím, že to trvá, než se tělo očistí. Každopádně hormonální antikoncepce je pro mě hnus, doufám, že už ji nebudu muset brát. Mám teď ze sebe lepší pocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a zmenšily se mi prsa, za to ale vůbec nebolí!! Nejví cmě bolely před MS, ale jinak celkově mě bolely pořád (na silnější dotek). Teď vůbec. :)

      Vymazat
  25. Beru a jen tak nepřestanu, nedá se nic dělat, beru ji hlavně z důvodu, abych neotěhotněla, nechci jakoby přímo děti plánovat, ale až budu mít zařízený základ (bydlení, finanční rezervy), který jsem si dala za cíl, tak možná přestanu nebo dám pauzu, taky bych ráda nechala tělo odpočinout. Na druhou stranu mám ale udělané testy a HA můžu brát bez problémů, tak zase nevím jestli ten šok po vysazení je pro tělo taky úplně ideální, vše bude asi záležet na tom, jak se ten můj osud bude vyvíjet:)

    OdpovědětVymazat
  26. Než jsem začla brát HA (kolem 16 let), tak jsem menstruace protrpěla, za prvé jsem ji měla jednou za 70dní a za druhé když už jsem ji měla, tak jsem se svíjela v ředitelně na gauči v ukrutných bolestech a mamka si pro mě jezdila. Takže mi v 16 letech dal doktor HA(už nevim co to bylo), měla jsem po ní hroznou pleť a nedělala mi dobře. V 19 letech jsem dostala PRAMINO a bylo to to nejlepší, co jsem mohla dostat. Bolesti zmizely, pleť se zlepšila, zhubla jsem 10 kg. Teď nemám žádné bolesti, jen v den kdy to dostanu cítím mírný tlak v podbřišku, jinak o své menstruaci ani nevím. Je to třífázová HA a jsem s ní moc spokojená, beru už 8 let. Taky jsem přemýšlela nad vysazením, protože je to určitě hnus do těla, ale jsem s ní tak spokojená, že se vysazení bojim.

    OdpovědětVymazat
  27. Ha beru 6 let, ze začátku jsem měla pauzy, ale teď když mám stálého partnera tak beru asi 2 roky v kuse.. Problémy nemám žádné.. Ikdyž jsem HA nebrala tak jsem měla menses na den přesně od prvního dne kdy jsem ji dostla.. Ale je to pro mě pohodlnější a bezpečnější :)

    OdpovědětVymazat
  28. Tak já mám zkušenosti snad se všemi HA, co jsou na trhu. Díky mým častým a silným migrénám jako reakce na estrogen obsažený ve většině HA mi nejdříve doktorka ordinovala všechny možné antikoncepce s tímto hormonem (od náplastí a prášků po vaginální kroužky...) a poté jsem tedy konečně přešla na minipilulku. Samozřejmě následovalo půlroční nepravidelné krvácení, ale to bylo pro mě stokrát lepší než ty šílené migrény, kvůli kterým jsem musela i na rezonanci. Samozřejmě HA tedy i přes všechny problémy dále užívám, bohužel je to skutečně nejspolehlivější ochrana, děti ještě nemám a zatím ani s manželem nechceme, takže Danu mi doktorka dát nemůže no a protože se opravdu bojím neplánovaného těhotenství, tak beru dál... úplná paráda to asi není, ale zbytí taky není :) Jinak co se týče přibírání, neřeším, já jsem věčný dietář, takže netloustnu.

    OdpovědětVymazat
  29. Nešlo by změnit to růžové písmo na bílém pozadí? To se nedá číst, natož celou diskuzi.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj kocko,
    moji HA historii znas, tak to psat nebudu :)). Jinak Evru nedoporucuju, ono kolem ni vznika takove lepkave misto, kde se rad prichytava prach a tak a je to opruz, porad to cistit, navic vzdy ke konci mesice jsme pod naplasti mela podrazdenou kuzi.
    Kdyz uz ji beres znovu, vubec bych nemyslela na jeji negativa, ale ty pozitiva, co ti prinasi, kdyz u tebe prevazuji ;). Ono brat kazdy mesic nekolik dni analgetika je podle me jeste horsi varianta..Havne aby ti zas nezacaly ty migreny...Vsak az pujdes por recept, muzes to konzultovat s doktorem :).
    Ja zatim po vysazeni bojuju s nepravidelnou menses, dobanci a chloupky na brade :D, jinak prevladaji pozitiva.
    Kazdopadne drzim palce..

    OdpovědětVymazat
  31. já jsem brala HA asi rok, Yasminelle, údajně jedna z nejšetrnějších, ale nadělalo mi to více neplechy než užitku. vždycky jsem se doslova těšila na tu týdenní pauzu. pak jsem vysadila a je mi líp, naštěstí já mám jen mírné bolesti, co jdou vydržet. takže radši dva tři dny křeče v břiše než protrpět celé tři týdny. navíc mi natékají nohy a na to HA také nepatří, takže ji ani v budoucnu neplánuji.

    OdpovědětVymazat
  32. na bolesti doporučuju čínskou medicínu.

    OdpovědětVymazat
  33. Chápem, ak niekto nechce brať HA, ale prosím, nech nepíše, že ochranou je aj prerušovaná súlož, na ktorú stačí "šikovný partner" alias prvý komentár. To ma dvíha zo stoličky, toto si prečíta dáka 16-ročná dievčina a je to, bum, bude to robiť veselo bez ochrany. Okrem toho to nie je "šikovný partner", ale hlavne pomerne veľká dávka šťastia a náhody a tieto názory ma rozosmievajú, hlavne od dospelých k žien.
    Ale vrátim sa k téme. Ja HAK beriem, bude to už vyše 3 rokov, viem, že pre moje telo to iste nie je nič dobrého, ale... nemám akné (a kto zažil, nikdy sa k tomu vrátiť chcieť nebude), bolesti, všetko mám načas, dovolenku si môžem bez problémov naplánovať na kedykoľvek. Je to pohodlné, ale mne to tak vyhovuje, nemám žiadne bolesti hlavy, nepribrala som ani gram, nekrvácam, nebolí ma brucho a to som mala už tri druhy. (Všetky som skúšala na akné, inak žiadne problémy.) Čiže tak, je to hrozne individuálne, ale ja verím hlavne svojmu pocitu, články si, samozrejme, prečítam, ale aj obyčajný paralen môže narobiť škody (pribalový leták), v dnešnej dobe už každý liek, čiže pre mňa je HAK výhra. A je mi jasné, že za toto ma niektoré ukameňujú.

    OdpovědětVymazat
  34. Na bolesti trpím taky a beru si na ně Aulin (lék na předpis, jediné co mi opravdu 100% zabírá). HA jsem brala Yadine a byla jsem spokojená, ale nejsem přesvědčená o tom, že to je pro tělo zdravé, takže si myslím, že by se měla brát jen v nejnutnějších případech.

    Pokud jsi brala 13 let, tak je to opravdu dost. Nedoporučuje se nasazovat a vysazovat...takže pokud po pár měsících zase na ní najedeš, tak je to pro tělo solidní guláš :/

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj:) Mám HA přes půl roku, hrozně moc mi pomohla, jak říkáš ty, trápila sem se s neuvěřitelnymi bolestmi v nohách, at sem ležela,stála nebo seděla bolelo to ukrutně, kolikrát sem se už i rozbrečela:D:/..
    Ted mi stačí jeden,dva ibalginy a mám vystaráno na celou menstruaci, krvácím mín a ne jak předtím celý tyden ale jen 3
    dny s naprostou přesností. Pleť mám bez akné, ale na to sem nikdy něak netrpěla i vlasy se mi přestali mastit.
    AKORÁT ty mínusy.. mám ted špatné vysledky z jaterních testů a obávám se že je to tím, taky mě ze začátku trápili migrény a přibrala sem, ale ne něak rapidně a hned se mi to podařilo zhubnout. No HA brát musím je mi 16, mám už dlouho přítele kterému věřím a miluju ho, ale bez antikoncepce bych do toho nešla a kondomu nevěřím.
    Jinak beru Lindinette. Tak doufám že sem trochu pomohla a držím palce at se ti zas všechno spraví:))

    OdpovědětVymazat
  36. Já HA(nuvaring) beru od 15, takže přes 2 roky a uvažuju o vysazení. HA jsem vlastně začala brát jen kvůli ochraně, nikdy jsem neměla žádné bolesti nebo nepravidelnou MS, prostě ji beru jen z mé pohodlnosti. Poslední dobou, tak rok, mám ale dost nepříjemné nálady, jsem hodně přecitlivělá a často bezdůvodně brečím, taky se mi výrazně snížila chuť na sex, což štve mě i mýho přítele. Vlastně kromě ochrany nemám žádný důvod HA brát, spíš naopak, vždy když jedu k doktorce na kontrolu(kvůli játrům) tak si klepe na čelo, jak můžu s mýma problémama brát HA, takže ji asi určitě vysadím.

    OdpovědětVymazat
  37. No, sice vím, že to není úplně nejzdravější, ale už třetím rokem HA beru (a ano, není to až tak dlouho...). Předtím jsem každou MS prozvracela v horečkách a příšerných křečích a migrénách (navíc tak 8-10 dní, hrůza). Teď to sice taky není žádná hitparáda, ale aspoň jsem během MS schopná normálně fungovat a nepříjemné bolesti trvají jen cca 3 dny, sem tam migréna. Děti teď taky rozhodně neplánujeme, ovšem to už pro mě není až takový důvod HA brát, pro mě je hlavní to, že nejsem na třetinu měsíce vyřazená z běžného provozu... Na bolesti jsem předtím zkoušela všechno možné, od bylinek přes homeopatika, ale někdy mi nezabíraly už ani prášky, a to je střídám (navíc nemůžu nic s brufenem).

    OdpovědětVymazat
  38. Antikoncepci neberu, protože to je neuvěřitelný zásah do těla. Všichni chtějí věci co nejpřírodnější, aby měli lepší vlasy, hezčí nehty, lepší pleť, ale to, jaký svinstvo je v antikoncepci, na to nikdo nekouká..

    OdpovědětVymazat
  39. Já beru přes rok a půl Jeanine, a strašně mi ulehčila život... ať už se jedná o dlouhé cykly, pleť, jako ochrana před početím...neztloustla jsem, nic. Vím i o jejích negativních účincích, ale věřím, že s těma hromonama už to nebude v dnešní době tak horké, jako dřív :)

    OdpovědětVymazat
  40. já beru prášky asi 3 roky, právě kvůli těm bolestem, sice i s těma práškama mám bolesti, že nevstanu z postele, ale stoprocentně je to lepší než bez nich. Ty bolesti taky máme v rodině dědičný.
    I když to rozhodně není zdravý a nemám kvůli tomu chuť na sex, což pochopitelně vadí příteli, tak u toho zůstanu, protože nic jinýho mi nepomohlo aspoň trochu normálně fungovat.

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj Labradorko, řeším stejné dilema. Sice HA beru jen 5 let, ale zkrátka vím, že to pro tělo není nic dobrého a také bych ho chtěla od této zátěže osvobodit. Měla jsem teď nějaké zdravotní problémy a i když lékaři na HA nic nenamítali, já se rozhodla, že vysadím. No, ale zatím se tak nestalo. Fakt nevím, protože zvážit pro a proti je dost těžké. Netuším, co to vysazení udělá. Také jsem mívala šílené křeče, kdy jsem byla třeba tři dny úplně "mimo provoz" a ležela doma. Teď mě sice břicho taky občas bolí dost, ale spraví to ibalgin (beru ho opravdu jen výjimečně). Také jsem mívala šíleně nepravidelný cyklus. Pleť mám problematickou tak nějak stále, ale držím to v normě. Bůh ví, co by se dělo po vysazení. Je to skutečně dilema, které nevím, jak vyřešit. Jak se rozhodnout... (jinak beru YAZ).

    OdpovědětVymazat
  42. HA jsme brala asi od 16 kvuli akne a bolestem. Nemuzu si pomoct, ale me HA delala vzdycky moc dobre. Temer zadne akne, velmi kratka menses a zadne bolesti. Navic jsme ji brala vzdycky 3 mesice v kuse a pak tyden prestavka, fantazie. Kdyz jsem vysadila, hned jsem otehotnela a pak uz jsem zptaky nenasadila. Rikam si, ze jeste jednoho dinosaura bych brala a tak uz mi bude 35... ale bez HA mi neni tak dobre jak s ni. Plet je nevyzpytatelna, vic mi padaji vlasy, menses si taky dela co chce, boli to jak cert a ted po diteti vim i o ovulaci... Nejvic mi sedela Jeanine.

    OdpovědětVymazat
  43. HA beru asi od 16, protože jsem měla nepravidelnou a slabou menstruaci a taky jsem ji chtěla zkusit na moje děsné akné. Po Minervě jsem za půl roku braní nabrala 12 kilo, ale akné téměř vymizelo :) pak jsem zkusila jinou, ale ta nic nezměnila. Pořád jsem měla 12 kilo nahoře a chtěla jsem je dolů, tak jsem ji vysadila. Měla jsem po vysazení asi 4 kila dole ale zase jsem měla nepravidelnou menstruaci, která nedocházela ani po třech měsících. A pleť se zase vrátila do původního stavu :X Teď mám 2 měsíce Sylviane. Ta by prý neměla nabírat vodu. Po těch dvou měsících nevidím zatím žádný rozdíl, pleť je pořád hrozná ale jinak je menstruace v pořádku :)

    http://sunnyym.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  44. Ahoj, měla jsem dvě HA kvůli bolestem v podbřišku, ale vzdala to. Strašně mi po 1. bylo špatně na zvracení, nemohla jsem chodit do školy, nic. Po 2. mi naskákaly fleky a naštěstí se ztratily, ale až po roce!!!
    HA je svinstvo, radši budu v křečech s ibalginem.

    OdpovědětVymazat
  45. já jí beru a určitě jen tak brát nepřestanu. akorát beru momentálně minervu, kterou musím (podle doktorky, prý je silnější než ostatní) vyměnit, tak jsem zvědavá, jestli mi to nějak neuškodí :-/

    OdpovědětVymazat
  46. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj,

    brala jsem ji 6 let a od prosince jsem ,,čistá", byla jsem totiž na krvi a světe div se, neuvěřitelně zvýšené jaterní testy - jen z antik.to nemám, aktuálně jezdím po vyšetřeních a pídí se, oč jde... Ale prostě ji brát nemůžu... No tak mé poznatky od té doby, co ji nemám? Horší pleť, ale ne nějak drasticky... Mens.se mi opožďuje, minulý měsíc o týden, což jsem měla už strach, ale prý je to tak normální... Jako nemít nařízené její neužívání, tak bych ji opět jedla... Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  48. Já beru asi tak 5-6 let Minervu a rozhodně v tom nehodlám nikdy přestat (samozřejmě pokud se nezmění můj zdravotní stav nebo nebudu chtít otěhotnět :-D). V naší rodině si ženské pohlaví zatím úspěšně předává hormonální nerovnováhu, která dělá s člověkem divy (nejenom s menstruací) a jediná věc, která tyhlety všechny úžasné divy koriguje je HA. Raději si budu do těla prát chemii, než abych se vrátila k bolestem, kdy jsem nemohla ani vstát z postele (nemusím ti nic vykládat), k tomu, že jsem byla celá opuchlá, nemohla jsem ten týden pořádně chodit ani ven, prostě katastrofa a když na to vzpomínám, tak mi běhá mráz po zádech. Kolikrát jsem šla ze školy s křečema a brekem kvůli nim dřív domů... Jednou jsem musela celou dovolenou proležet jenom na chatě... S HA tohleto všechno zmizelo a já i během menstruace můžu žít jako normální člověk bez bolestí a nemusím se v ničem omezovat. Minerva mi sedla hned jako první HA, takže ji zatím ani nemám v úmyslu měnit za nějakou jinou. Maminka měla díky hormonální nerovnováze dokonce problém podruhé otěhotnět, takže se mám na co těšit i do budoucna... :-/

    OdpovědětVymazat
  49. První HA (Pramino) jsem měla asi rok i kvůli bolestem, ale přibrala 6 kilo, způsobovala změny psychiky, takže jsem ji vysadila a změnila doktorku.
    Bolesti se vrátily a byly ještě horší než předtím. První den jsem omdlívala, zvracela, nemohla jsem chodit...ale vydržela jsem to. Pak se i rozhodil cyklus, na ms jsem čekala i dva měsíce. Našla jsem si přítele a tak jsem ji znovu nasadila a mám ji už 4. rokem.
    Beru Belaru (teď ji kupuji za 725,- je to moc?) a vyhovuje, je jemná, nepříbírám... Paní doktorka při výběru byla velmi pečlivá. Mohla jsem ji brát i během mononukleozy. Hlídala mi jaterní testy a v záloze měla Nuvaring, ale na ten naštěstí nedošlo.
    Občas mám špatné svědomí, že bych měla tělu ulevit a vysadit ji, ale podle paní doktorky by to tělu přineslo víc starostí než užitku.

    OdpovědětVymazat
  50. Zdravím :-). Musím přiznat, že si ráno na tomto blogu pročtu a ještě radši jsem, když vidím, že se tu řeší i jiné, než kosmetické záležitosti. ;-)
    Beru HA ( Artizia) něco okolo tří let a musím říct, že jsem velmi spokojená. Pročetla jsem mnoho diskuzí, kde má samozřejmě každý svůj názor. Sama za sebe jsem s ní spokojená a nikdy jsem naštěstí měnit nemusela. HA je určitě skvělá už jen kvůli tomu, že dokonale srovná MS. Popravdě, abych se přiznala - i já mám tak ob dva měsíce ukrutné bolesti ( třeštění, migrény, malátnost, mnohdy se nemohu ani pohnout, mastí se mi pleť a o vlasech ani nemluvně). Snažím se do sebe neprat všelijaké brufeny či jiné farmac. "dobroty". Jediné, co mi pomáhá je horká vana a teplé obklady na břicho. Na druhou stranu občas řeším dilema, zda je tak potřebné a v dnešní době "in" cpát do sebe chemii v podobě malých prášečků. Občas si říkám, že v době našich babiček či prababiček žádné podobné výmysly nebyly, ale to bych se asi dostala naprosto k jinému tématu :-)). Myslím, že každá HA má své pro a proti, podobně jako dnešní doba. Adriana

    OdpovědětVymazat
  51. Beru už 7 let od svých patnácti a mám z toho taky takové smíšené pocity.. na jednu stranu vím že je to svinstvo pro tělo, přibrala jsem po ní a občas mě je blbě od žaludku, ale na druhou stranu fakt unikám bolestem a mám menses pravidelně, lepší pleť.. nevím no.. v pátek jsem si zapomněla prášek vzít, takže už se to ve mě zase hodně mele a pořádně mě to naštvalo, že to musím pořád hlídat.. :-/ :D navíc nevím jak je to možné, ale hrozí otěhotnění, když jsem měla sex pár dní před zapomenutím, což teda nechápu jak je možný.. nevím, mám docela obavy :D přemýšlela jsem, že zkusím náplasti, ale nějak jsem se nepídila potom, jak fungují tak se na to musím pořádně podívat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak jsem zapomněla napsat, že beru Novynette, což je jedna z těch levnějších.. bohužel jsem studentka a na dražší zatím můžu zapomenout.. :D ale jinak co čtu ty komentáře, tak teda vážně začnu přemýšlet o vysazení.. ani by mě nenapadlo, že moje nechuť k sexu může být z antikoncepce.. asi si musím promluvit s přítelem..! :D

      Vymazat
  52. Já když jsem ježte HA nebrala, měla jsem příšerné bolesti ve svalstvu motala se mi hlava a zvracela jsem, krvácení jsem měla pokaždé jinak ( někdy se to odmlčelo až na 3 měsíce a pak třeba v kuse 14 dní) od té doby co beru HA nezvracím a mám pravidelné cykly. Takže pro mne je to jen velká úleva od spousty problémů :)Ale souhlasím s tím že jsou to ty umělé hormony co do těla nepatří :) Ale za tu velkou pomoc jsem vděčná :)

    OdpovědětVymazat
  53. Ahojky. Já beru HA asi od 17ti let. Moje první byla Minerva, která mi vyhovovala, ale je silnější a neměla by si brát déle než dva roky. Používá se třeba i na léčení nadměrného počtu mužských hormonů u dívek (třeba když mají knírka a tak :-D ) No já jsem samozřejmě tyhle problémy neměla, brala jsem jí kvůli plěti. Do roka se mi pleť zlepšila o 100% a po dalším úspěšném roce jsem už v podstatě neměla důvod brát tolik hormonů. Takže začla série zkoušení různých antikoncepcí s co nejmenším počtem hormonů. Zkoušela jsem Jeanine - z tě mě bolela hlava. Měla jsem tuším i Yadine, Softine a asi dvě další, jména už si nemapatuju. Nyní už delší dobu používám Yaz a jsem s ní velmi spokojená. Počet hormonů je minimální, pleť mám stále dobrou, váha stejnou, hlava mě nebolí, unavená nejsem :-)
    Jinak abych tak něco řekla k tématu "cpát či necpat do těla hormony"? Rozhodně mám dost osobních, rodinných zkušenístí i zkušeností od přátel abych mohla upřímně poradit všem lečnám ať prášky neberou pokud vyloženě nemusí. Samozřejmě chápu, že když má někdo bolesti (jako já) bez prášků či jiné problémy, tak brát HA je mnohem pohodlnější a užitečnější. Rozhodně za sebe bych řekla, že beru s co nejnižším možným poštem hormonů a jsem opatrná. Je to smutné, ale kvůlu antikoncepce mi zemřela jedna kamarádka, další dvě měli embolii, známa trombózu a další rakovinu prsu. Né, že by něco z toho přímo způsobila pouze ta antikoncepce - to rozhodně ne. Jedná se o to, že pokud máte nějakou genetickou mutaci či jiný předpoklad (i dědičný) pro nějaké onemocnění, tak vám to ta HA může "rozjet". Nikdo neví na 100% jestli je úplně zravý, takže určitě chodit na pravidelné prohlídky, nic nepodceňovat a sama sebe hlídat. Každopádně bych nechtěla opomíjet výhody HA, které sama moc dobře znám a proto HA používám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teraz si čítam ostatné odpovede a vidím, že skoro všetko už bolo povedané. Nevadí, aspoň som to zopakovala. :D

      Vymazat
    2. Ja si hlavne myslím, že je to vážne hrozne individuálne. Každá reagujeme inak. Jedna neznesie žiadnu HAK bez komplikácií, druhá len jediný typ a niektoré všetky (ako ja, ale na akné mi zabrala len Belara). Hlavne fakt treba dbať o svoje zdravie a nič nepodceňovať.

      Vymazat
  54. HA uz nejim, jist nikdy nebudu ani kdyby mi za to platili. KDyz jsem ji vysadila, zhorsila se mi plet, nejak mi ztmavly vsechny chloupky, ale tak co, chlupy na nohach si proste musim skubat pravidelne a ne to flakat. Bolesti byly take takove, ze jsem nekdy mohla jen lezet a nic vic. Ale mela jsem to pravidelne v podstate stejne jako s HA. Ale nechala jsem si ted dat nehormonalni telisko a MS je pravidelna, bolesti mensi a ja jsem vcelku spokojena :)

    OdpovědětVymazat
  55. Já osobně HA odmítám a to také bohužel téměř každý měsíc trpím takovými bolestmi, jaké popisuješ, to se nedá ani sedět. K tomu mě párkrát za rok klidně i 14 dní před začátkem menstruace dost nepříjemně pobolívají ňadra a s akné bojuji neustále, i když puberta podle mého věku má být dávno za mnou. Ale stále volím podle mého názoru menší zlo a ty první dva dny beru Ibuprofen 400, občas i 600 - ta mi dokáže bolesti utlumit na 100%. Nepoškozuje to játra, jen si člověk musí dát pozor na žaludek, ale beru ho už od svých 13 let jen v době těch největších bolestí, vždy po jídle a žádné nežádoucí účinky naštěstí nemám. Se zbytkem starostí jsem se prostě smířila a našla, nebo stále hledám, jako v případě akné, jiné řešení, které mi bude nejvíce vyhovovat. Jinak HA neodsuzuju. Spoustě žen pomohla, spoustě žen naopak ublížila. Já nechci zjišťovat, do jaké skupiny bych jednou patřila, takže ji s největší pravděpodobností nikdy brát nebudu.

    OdpovědětVymazat
  56. Beru, vyhovuje. Není mi po ní naprosto nic. Že tě po HA bolí hlava je normální po začátku, pokud ti to dělalo pořád a ty jsi s tím nic nedělala, tak děláš chybu. Měla jsi to říct lékaři. Pokud s tím nic nedělal lékař, pravděpodobně to nechce jen výměnu antikoncepce, ale i výměnu lékaře. Takže já jsem z těch, které můžou spokojenost s HA (lepší pleť, žádné přibírání, žádné bolesti), zaručit. A teď babo, raď, že. HA se nedá paušálně odsoudit jako svinstvo. Krom toho, někdo tu správně podotkl, že když nemůžete a bolest vesele zajíte Ibalginy, tak se vám vaše tělo taky nepoděkuje. To, že HA je na předpis od doktorky neznamená, že je to sajrajt, který půlce holek způsobí, že jim naroste druhá hlava a že Ibalgin je volně prodejný z něj nedělá o nic méně lék, který je možno konzumovat jako bonbóny. Zkuste si někdy přečíst příbalový letáček. Zejména oddíl nežádoucí účinky, kolonka "velmi vzácné" je výživná. Jsou proto Ibalginy svinstvo, proti nimž je třeba vést svatou válku a NIKDY to nejíst i kdyby vás bolely zuby, měly jste menses a housera naráz? Přečetl si tohle někdy někdo, než se přidává k šíření konspiračních teorií na téma, co všechno HA způsobuje? Můžete mít klidně smůlu a být jeden z těch X, který ty vzácný nežádoucí účinky z obyčejnýho Ibalginu schytá. Stejně jako můžete mít prostě smůlu a může vám být nádherně mizerně z antikoncepce, ze které má vaše kamarádka tak leda pleť jak z alabastru. Zodpovědný doktor a zodpovědné vy vůči vašemu tělu. Jestliže je mi z tohohle konkrétního preparátu zle, nejsem ovce, tupě ho do sebe neláduju a žádám jiný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak, souhlas, "šikovný partner" je fakt "prima" antikoncepční metoda, to mě rozbilo. Kondomy vám nic neříkají, když nechcete/nemůžete brát HA? Bože Bože, jak někdo může větě: "Dám si pozor," věřit. Hlavně to nešiřte dál, šestnáctileté holčičky mě mráčí taky, zástupy nezletilých matek propánaboha ne.

      Vymazat
  57. Ahojky Ivčo, taky mám docela dilema vysadit, ale zase nechci vysazovat kvůli případnému nechtěnému těhu. Mimčo zatím fakt neplánujeme :-) já beru Nuvaring kroužky, protože si nechci huntovat žaludek práškama. A spokojenost. Nevolnostmi netrpím, akorád nevím, jak by to bylo, kdybych je vysadila, ale myslím, že ok.

    OdpovědětVymazat
  58. Kroutím hlavou, když tu čtu absurdní komentáře o "strašlivé příšerné nejhorší škodlivosti" antikoncepce. Pokud chce někdo žít zcela souzněn s přírodou, nechť žije, ale většina lidí, kteří propagují život bez antikoncepce do sebe cpe mnohem horší věci zcela jinými cestami a mnohdy si to absolutně neuvědomují. A další aspekt je ten, že o účinkování a složení HA mnohdy absolutně nic neví, ale dle vnitřního přesvědčení ji haní.
    Věc každého, ale vždycky bych se snažila mít v prvé řadě na paměti to, že může dojít k nehodě (jejíž pravděpodobnost s kondomem je mnohonásobně větší než s HA) a co pak.
    A dodatek - pokud nemáte chuť na sex s antikoncepcí, tak zkrátka máte blbou.

    Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HA sem nikdy nebrala a nikdy brát ani nechci. Vzhledem k tomu, že mám medicínské vzdělání tak o jejím účinku vím víc než dost. Rozhodně si nemyslím, že zůstane bez následků zanechávat tělo několik let ve falešném stavu těhotenství. Teď už sem i ve věku, kdy by "nehoda" zvaná těhotenství nebyla žádná tragédie. Ale i tak jsem nikdy problém s kondomem neměla. Osobně si myslím, že pro 16leté je to i lepší, protože ti neřeší věci jako pohlavně přenosné nemoci, prostě je HA chrání a hotovo. Navíc HA vede k dost velké nechuti chlapů používat kondomy. Tak nějak prostě předpokládají, že to holka bere. Ibalgin taky není žádný terno, ale to si radši odůvodněně dám občas ibalgin, než do sebe valit nonstop hormony horem dolem.

      Vymazat
    2. Také mám medicínské vzdělání, takže jak vidět, každý to uchopí po svém :) Přičemž nikde jsem neřekla, že to nemá žádné negativní účinky, ale řekla bych, že tady jsou uváděny jako předimenzované. A používání kondomu jako prevence proti pohlavně přenosným chorobám je spíš věc rozumu a osvěty, než "boje" proti HA. Ale každý ať činí jak chce a jak uznává za vhodné :)

      Vymazat
    3. Tak já se přidávám k názoru Kunkuli, protože pro mě tedy není kondom tak spolehlivá ochrana jako HA a na druhou stranu neustále se nervovat při sexu, jestli se něco nepokazí... O to opravdu nestojím protože otěhotnět nechci. Navíc když člověk žije z manželem několik let, asi nechce pořád mít sex s kondomem...Nebo nevím jak vy, já tedy ne.

      Vymazat
    4. Anonymní, verím, že túto formu antikoncepcie riešia hlavne mladé ženy v trvalom vzťahu, ktoré ešte nechcú mať deti, nie mladé kočky, ktoré si to rozdávajú s kdekým a mali by si báť na pohlavných chorôb. :) Samozrejme, stať sa môže všetko, výnimky existujú, ale myslím, že keď sa niekto rozhodne preto, aby pohlavne žil, rozmýšľa nad ochranou, ide za gynekológom, na krvné testy a poctivo ju berie, je dostatočne zodpovedný a vyberie si partnera, u ktorého žiadny syfilis nehrozní. Dúfam teda. :) Ja som ju začala brať v 16 rokoch, teraz mám 19, čo je pre niekoho strašne skoro, ale chcela som sa chrániť najviac ako sa dá, na dieťa pripravená nie som, každý rok chodím na krvné testy, či je všetko v poriadku; nefajčím, čo niektoré ženy nedodržiavajú a potom sa šíria články o embólií (nehovorím, že samotný HAK nemá dopad na zrážanlivosť krvi, iba hovorím, že mnoho žien práve fajčenie pri HAK podceňuje) a cítim sa dobre. Dôležité je naozaj nepodceňovať kontroly a rizikové faktory, potom by možno nebolo toľko žien, čo malo problémy. (Ale nehovorím, že by tu zase neboli žiadne.)

      Vymazat
    5. A áno, kondóm, podľa mňa, ruší kúzlo okamihu, bohužiaľ...

      Vymazat
  59. Ahoj, já brala HA asi 7 let, pamatuji Marvelon,Logest, Diane....brala jsem ji na doporučení kožařky na akne, to sesice zlepšilo, ale po čase jsem začala přibírat, měla jsem tuhé nateklé nohy, ztratila zájem o sex.Takže jsem antiko vysadila a asi
    10 let ji neberu(i když chodím na kontroly a dr, mi ji tlačí), manžel si to ani nepřál, abych ji brala,zhoršila se mi pleť, s akne bojuji i v 36 letech, ale zhubla jsem.Takže o nepočetí se staral on a získal v tom přehled.Pak se narodily děti,já měla v těhotenství potíže a zjistili mi sklon k trombozám, takže jsem ani antiko nezvažovala.Dá se žít i bez ni, i kdyz po dětech mám příšerně silnou MS, to ale jde vyřešit kalíškem, a dlouhý dyklus upravuji Macou, která mi ho seřídila na minutu přesně.Bolestmi a křečemi jsem nikdy moc netrpěla,při nejhorším zabral Algifen.Nevím, co poradit, ale já bych se k ní asi nevracela a pořídila na těch pár dnů účinnější analgetika se spasmolytiky.Antikoncepce se dá řešit i jinak, kombinovaně, nechat tu zodpovědnost taky na partnerovi(kondom- alespoň budeš chráněná před všelijakými chorobami, spermicidy), taky existují plivací mikroskopy na ovulaci(u nás skoro neznámé, ale mně pomohly s otěhotněním).P

    OdpovědětVymazat
  60. Mívala jsem také bolestivou menstruaci. I když oproti tobě jen mírně bolestivou a to párkrát do roka (jinak ok). Bylo to vždycky v době, kdy jsem méně spala a pila. Navíc menstruaci mi zmírňuje pravidelný pohyb - běh několikrát týdně. Nějakou pohybovou aktivitu bych zkusila. =)

    OdpovědětVymazat
  61. mě HA vyhovovala, až do doby kdy mi po pěti letech udělali jaterní testy, bohužel, pravidelné braní mě málem zabilo - doslova, játra mi přestávala fungovat, díkybohu, se na to přišlo včas a hlavně úplně náhodou, na gynekologii už se tyhle testy při pravidelných prohlídkách nedělají...takže teď už jenom Pharmatex a při menstruaci jeden Panadol - pokud musím sedět v práci :) když jsem doma, zvládám různé bylinkové čaje a odpočinek :) a hlavně pokaždý se trápím jenom jeden den :) a jak jsem si přečetla už v komentářích, na bolesti i mě pomáhá pohyb, i třeba delší procházka se psem, třeba po lese a tak :)

    OdpovědětVymazat
  62. Já brát nemůžu ze zdravotních důvodů, údajně bych snad mohla mít tělísko, ale doktorka říkala, že to je lepší až po porodu, což mě teda v blízké době, doufám, nečeká. Přemýšlela jsem o HA, když jiná selhala a já byla fakt v panice, protože těhotenství si opravdu s nedokončenou školou nemůžu dovolit. Jako určitě to ulehčuje v mnohém život, ale naštěstí teda netrpím celý týden jako ty, pouze dva dny jsou kritické, to si prostě dám analgetika, většinou se snažím vydržet, ale někdy je ta bolest tak hrozná, že to fakt nejde, a to mám práh bolesti posunutý, ale někdy se to fakt nedá, takže ti naprosto věřím, že když týden nemůžeš vstát, musíš to řešit. Jinak teda v příbuzná brala 10 let a problémy se objevily dost velké, snaha otěhotnět tři roky.. nakonec se to povedlo, ale má pouze jedno dítě. Nech si u gynekologa udělat test, jestli netrpíš Leidenskou mutací, většinou to prý nedělají a rovnou píšou recept, ale kdo tím trpí, tak by brát neměl, protože se objeví problémy (trombóza), ale klidně až po letech. Já jsem ráda, že se ničím neláduju, ale ty stresy s těhotenskýma testama stojí taky za to:-) A.

    OdpovědětVymazat
  63. Ahoj, zajímavý článek a diskuse. Já beru HA necelé tři roky (Sunya - stojí okolo 400 - 450 Kč a je nízkohormonální) a jsem naprosto spokojená. Také jsem mívala bolesti, možná ne tak hrozné jako ty, ale kolikrát jsem taky jen ležela, vzala ibáč a útrpně čekala až to přejde a snažila se to třeba zaspat. První HA jsem začala brát v 21 letech, takže si myslím, že to už není takový šílený zásah, jako když se bere od 15, kdy se tělo ještě vyvíjí. Primárně teda proti otěhotnění, ale taky aby se mi upravil cyklus a přestaly bolesti. Děti ještě pár let neplánuju, takže pokud nebudu mít problémy, budu ji brát dál. Za mě palec nahoru.

    OdpovědětVymazat
  64. Já jsem se bohužel stala obětí špatné lékařky zřejmě. V 15 mi naordinovala Diane35 na akné, kterou jsem brala celkem čtyři roky.. Mezitím jsem měla chronické záněty, každé dva měsíce antibiotika na gyn. zánět. Prevence podle ní nebyla, přítel byl stále stejný.
    Jednoho dne, když mi zase napsala stejná antibiotika jako na každý zánět na podle ní chlamydie, přestoupila jsem jinam.
    Pan doktor mi vysvětlil, že moje tělo bylo přehlceno ženským hormonem, který nadměrně obsahovaly moje pilulky, který podle něj byly primárně lék a sekundárně antikoncepce. Nasadila jsem Marvelon. Na velké bolesti netrpím, jen ty běžné co se dají zvládat. A můj názor na HA? Když je správně zvolena, proč ne? Že chemie? Mnohem víc chemie do sebe cpeme v potravinách. Takže radši si budu hlídat co jím a jak žiju, než to, kdy to zrovna dostanu a jestli náhodou nemůžu otěhotnět.

    OdpovědětVymazat
  65. antikoncepci beru už 14 let, což mě děsí, měla jsem naprosto šílenou pleť, nic nepomáhalo, měla jsem bradu plnou hlubokých boláků, které nikdy nemizely, nemohla jsem pořádně ani jíst, spolužáci byli krutí.... atd... nasadila jsem antikoncepci a všechno se zlepšilo, žádné bolesti, docela pěkná pleť, žádné vedlejší účinky. Poslední dobou řeším, jestli bych ji neměla vysadit...ale moje nová doktorka mi vysvětlovala, že antikoncepce má nejvíc vedlejších účinků v prvních 3 měsícíh po nasazení, takže je nejnebezpečnější neustálé vysazování a opakované braní antikoncepce. V současnosti beru jangee a jsem spokojená, ale to jsem byla kromě logestu s každou antikoncepcí, kterou jsem brala.

    OdpovědětVymazat
  66. Já vysadila před 4 měsíci Bellaru a cítím se mnohem líp, jsem menší hysterka a vlastně poprvé začínám poznávat chuť na sex, jelikož jsem HA brala od samýho počátku sexuálního života.. Navíc jsem shodila 7 kilo! Ovšem pleť mám jak puberťák a vlasy se mastí - ale to mi za to všechno stojí :)
    Jinak spolužačka měla kvůli HA plicní embolii, druhá si sama nechala udělat testy a taky byla riziková, tak vysadila.. Ještě pořád nechápu, proč se tohle vyšetření nedělá preventivně!! Jenže to by se pak nedalo na HA tolik rejžovat, že.. Ordinace plný reklam na pilulky a jede se vesele dál..

    OdpovědětVymazat
  67. Jangee jsem začla brát v pondělí po Yaz. Hned jsem klidnější, když vidím, že ti vyhovovala..

    Já nevím, je to svinstvo to každopádně. Ale při sexu strašně pohodlné. Nechtěla bych se strachovat každý měsíc, jestli náhodou nejsem těhotná.

    A pokud máš takové bolesti, tak to za to opravdu nestojí. člověk přece musí fungovat a ne týden ležet v křečích..

    OdpovědětVymazat
  68. Já jich už pár prostřídala a ted jsem na Dienille, coz je to same co Jeanine (nevim zda to pisu dobre, oboje). 550 - 670 Kc v Lloyds, jinak i 900 Kč jsem viděla. Vyhovuje mi asi nejvíc. Ale návštěvu Vetřelce mám stejně každý měsíc, na tom u mě nikdy žádné antíky nic nezměnily. Akorát někdy se mi klube Vetřelec, někdy jen jeho mimčo :D. Bez antíků jsem ale vždy na gymplu zůstávala minimálně jeden den vždy doma, to se fakt nedalo. Já naopak po antíkách přibrala. Když jsem je loni asi na 4 měsíce vysadila, tak změna pomalu žádná (až na rozházenej cyklus), ale ono je prý třeba vysadit na minimálně půl roku. Ale jelikož já zobu minimálně 2 balení za sebou (potvrzeno doktory, že je to ok), velká výhoda je, že to mám tak 4-6x do roka, záleží, jak si to oddálím. Za ty 3-4 roky, co to tak dělám, žádný problém.

    OdpovědětVymazat
  69. Jo jinak mám kámošku, kterou antíky děsně utlumovaly a až po nich začala mít pořádně chuť na sex. Ono vše má své plusy a mínusy. Ale taky je to hodně o hledání té pravé antikoncepce.

    OdpovědětVymazat
  70. Při MS jsem měla velké bolesti, nemohla jsem kvůli tomu večer usnout, budila jsem se, nikdy jsem se do školy ani pořádně nevyspala. Čekala jsem až mi bude 15, že si popovídám s mamkou, co ona na to, že chci HA. První tři dny do sebe házet samé ibalginy, záchrana pro mě byla, když se mi MS opozdila na víkend, to jsem bolest se snažila za každou cenu vydržet, ale ve škole to opravdu nešlo. Mamka proti nebyla, sama mi to nabídla i z toho důvodu, že chce, abych dostudovala a neotěhotněla. Teď s HA nemám bolesti skoro žádné, když už, tak opravdu velice malé. Pokud jsem přibrala, tak nanejvíš 1kilo, ale chuť na sex mám čím dál menší, ale to spíš přisuzuju bolesti při něm.

    OdpovědětVymazat
  71. já jsem nízkoHA zašla brát z důvodu neotěhotnění, bolesti jsem nikdy neměla, ani nepravidelnou MS. Po prášcích se mi pouze cyklus srovnal přesně na den. Beru jí už 4 roky a zatím bez obtíží. Jmenuje se Minisiston. P

    OdpovědětVymazat
  72. Já po 7 letech cca před více než měsícem HA vysadila, začínala jsem náplastmi Evra, pak jsem přešla na kroužek Nuvaring, který mi ale moc nevyhovoval. Před HA jsem mívala fakt docela bolestivou menstruaci, po HA pohodička, navíc pravidelný cyklus, co víc si přát, že...
    Teď po vysazení zatím tolik změn nepozoruju (je to zatím krátká doba, tudíž brzo na nějaké závěry)... akorát se mi víc mastí pleť, začínají mi rašit pupínky a trochu se mi zmenšily prsa, tak uvidíme, co časem ještě přijde :(

    OdpovědětVymazat
  73. Před rokem jsem vysadila HA. Měla jsem Chloe a Minervu po těch jsem přibrala a pořád mě hrozně bolela hlava. Pak mi dala Minulet, po těchto prášcích se mi krásně spravila pleť, ale měla jsem hrozné migrény a bolely mě pořád nohy, takže jsem logicky HA úplně vysadila. Migrény mám doteď, ale jsou už docela snesitelné a i po roce mám pořád náladovou pleť a cyklus :D. Prášky už nechci nikdy vidět!

    OdpovědětVymazat
  74. Ahoj, beru Belaru asi 5 let. Byla to moje první antikoncepce takže jsem ji nidky nezměnila, žádné problémy jsem s ní nikdy také neměla. Jedinou nevýhodou je že stojí na 3 měsíce asi 800 (jak kde).

    OdpovědětVymazat
  75. Ahoj, já jsem měla a ještě mám Yadinne. Mám trochu strach, protože s přestávkama jí beru už pět let. Naštěstí jsem měla meziobdobí kdy jsem byla totálně naštvaná na chlapy a všechno, co mě s nima spojovalo letělo do koše :D. Yadinne je drahá ale nemám po ní bolesti a můžu fungovat s tím, že vím, že jeden den protrpím tak i tak. Stojí mi to ale za to ve srovnání s tím, co jsem zažívala před tím. Každopádně jsem přemýšlela o těch detoxikačních náplastech.(Netuším ale,jestli to s těla vytáhne i hormony)

    OdpovědětVymazat
  76. Zatím neberu a nebrala jsem, neměla jsem stálého partnera, tak pro mě nebyl důvod. Teď ho mám, ale krátkou dobu, proto HA plánuju až v budoucnu, je pravda, že se mi do toho moc nechce. Jak bylo řečeno, dáváme si tím do těla něco, co tam nepatří. Sama ji plánuju hlavně kvůli spolehlivé a "nenáročné" ochranně. Přece jen děti zatím neplánuju, ale frigidní taky nejsem..:) a prostě s kondom to se stálým partnerem taky není ono:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a hlavně jsem taky na bolesti při MS chtěla doporučit Sarapis mensis, doktorka mi jej tenkrát doporučila kvůli nepravidelné menstruaci a celkem i vymizeli bolesti..(v době užívání)

      Vymazat
  77. HA jsem nikdy nebrala, jeden čas jsem o ní uvažovala, ale od braní mě definitivně odradila vůči tělu nepřiměřeně tlustá stehna všech mých kamarádek, které HA berou. Tohle mít nechci. Holt si musím umět neotěhotnění zařídit jinak. A taky si nedovedu představit myslet každý den na to, že si mám vzít prášek, když zapomínám občas vzít i pravidelné vitamíny... Pro mě to prostě není.

    OdpovědětVymazat
  78. Já stihla zatím vystřídat 2, a to Lindynette a Daylette. První jsem brala půl roku, ale bohužel zápory začly převažovat na pozitivama, takže jsem vysadila na pár měsíců, ale jak píšeš ty - bolesti se vrátily a tak mě to donutilo začít brát tu druhou, ze které mám momentálně celkem velky krvácení i mimo menzes, ale věřím tomu, že to se vytratí po dobrání prvního platíčka ..
    Dost mě štve, že neextistuje HA, která by neškodila. Odrazuje mě od toho ta škodlivot pro tělo, ale co se dá dělat ... Já se trápit bolestma každej měsíc nebudu ! :(

    OdpovědětVymazat
  79. Za mě určitě NEHA!!!! Přibrala jsem po ní asi 10 kilo :( což je hrozné, po druhé jsem zadržovala v těle šíleně vodu a pak se přišlo na to, že ze zdravotních důvodů HA brát nemůžu... jestliže trpíš bolestmi, doporučím Ti algifen, nebo horkou koupel se skleničkou červeného vína :))

    OdpovědětVymazat
  80. Já beru cca od 16 let, teď je mi bez měsíce 23. Brala jsem Triquilar, který je levný, a vyhovoval mi, žádné problémy. Mám HA primárně jako ochranu proti otěhotnění a bohužel žádný jiný způsob, který by fungoval a nebyl by otravný (nasazování kondomu trochu zabije kouzlo + kondom sklouzne a mimino je na cestě :) není. Před cca rokem jsem přešla na Nuvaring a jsem s ním zatím moc spokojená, je to pohodlnější.

    OdpovědětVymazat
  81. Já beru Jeanine, cca od svých 16, teď je mi 21.. Gynekolog mi ji doporučil, protože je prý pro mladé, nekuřácké tělo a navíc proti akné. Jsem s ní spokojená, jen ta cena se mnou vždycky zacloumá, 850,- ze studentskýho rozpočtu je velká částka :)

    OdpovědětVymazat
  82. Za mě neHA, po 6,5letech užívání jsem dostala plicní embolií z letitého užívání HA. Od té doby o ní nechci ani slyšet a je to svin.stvo nehorázné.

    OdpovědětVymazat
  83. Brala jsem od 18ti Triquilar, přestala jsem brát před rokem, tedy téměř ve třiceti - nebyl totiž důvod ji brát, vlastně jsem ji mohla vysadit už pár let dřív. S Triquilarem jsem byla velmi spokojená, byl levný a žádné problémy jsem neměla. Vůbec jsem nepoznala, co je přibírání po HA či snížení chutě na sex. Teď, když nastaly velmi příjemné důvody, kdy bych ji zase mohla začít brát, už jsem proti. Moje tělo se docela vyčistilo, pleť už se hodila do normálu a kupodivu se mi konečně od puberty srovnala menzes. Jediná nevýhoda je, že mám teda bolesti, který jsem dřív neměla. Den před než to dostanu jsem náladová a první den mě bolí jak podbřišek tak v kříži. Zatím to řeším tabletou Ibalginu. S přítelem praktikujeme přerušovanou soulož, on to zvládá výborně, sám nechce, abych HA brala. Takže za mě NeHa:-)

    OdpovědětVymazat
  84. Mojí sestře po 5 letech braní HA jednoho krásnýho dne zmodrala noha, natekla do dvojnásobné velikosti a měla trombózu a to jí bylo 20. První dotaz byl jestli bere HA. Má absolutní zákaz jakýkoli HA, musí nosit speciální punčošku, nesmí cestovat na dlouhý vzdálenosti nebo si píchnout injekci. Do tý doby než se jí to stalo jsem skoro ani netušila, že trombózu může mít i mladý člověk. Bohužel může a HA její riziko jenom zvyšuje. Od tý doby co se jí to stalo s kymkoliv jsem se o tom bavila, tak KAŽDÝ ale opravdu každý mi vyprávěl o sobě jak jí taky měl, nebo jeho známý, příbuzný a většinou mladý lidi, takže to zas tak ojedinělý případ není. Vysadila jsem jí taky i když jsem vlastně ani nemusela byla jsem na testech a vyšli v pořádku, ale řekla jsem si, že než do sebe cpát takový svinstvo, tak to mastění vlasů a pupínky a všechno co jsem si přečetla, že se stane když vysadit přežiju. Vysadila jsem před půl rokem od tý doby jsem zhubla, mám hezčí pleť, neudělal se mi snad ani žádný pupínek, vlasy se mi vůbec nemastí nebo alespoň ne víc než obvykle, mám celkově spokojenější, nejsem náladová jako dřív, už ani nevim jak vypadá bolest hlavy, kterou jsem s HA měla snad pořád. Takže za mě můžu jenom doporučit.

    OdpovědětVymazat
  85. ja som sice ha nikdy nebrala,ale pride mi to ako svinstvo najvacsieho kalibru, kt. je vyrabane takym sposobom,ze ked ho raz niekto zacne brat, vacsina uz nemoze prestat.kamaratkina sestra pribrala vdaka ha zo 60 kil na 85..

    OdpovědětVymazat
  86. Já beru taky Jangee, přešla jsem na ní kvůli ceně, předtím jsem měla Yadine. Jsem zatím studentka a počítám, že ještě 2 roky budu. Zatím netoužím otěhotnět, proto ji berü. Začala jsem jí brát kvůli tomu, že jsem měla strašně nepravidelnou bolestivou MS. Jak tady někdo v komentářích psal, někomu vyhovuje a někomu ne, ale třeba někomu nemusí vyhovovat ostatní léky jako třeba ibalgin

    OdpovědětVymazat
  87. Ahoj, chci napsat jen malou poznamku pod carou, abys mela moznost sve bolesti videt pozitivne :) To ze je mas a ze je ti spatne je znamkou toho, ze se ti (i pres vsechno, co se o dlouhodobem brani HA) prirozene vratila pravidelna ovulace (nevolnost a bolesti se vetsinou u anovulacnich cyklu nevyskytuji). Takze ti telo funguje dobre a neni nicim "zaneseno na veky veku"... Taky bych chtela rict, ze si myslim ze brufenem 2x denne 4 dny v mesici, se taky nic zavazneho nestane. Zaludecni vredy a jine gastrointestinalni potize zpusobuje predevsim chronicke nad/uzivani (revmatici, onkologicky nemocni aj.). Samozrejme, vsechno vcetne HA ma dve strany mince a kazdy si musi zvazit sva pro (komfort, kein stress) a proti (riziko zilni trombozy, chemie do tela)...

    OdpovědětVymazat
  88. Ja som vzdy HAK odmietala uzivat. Az pred necelym rokom ma moj gynekolog nahovoril iba na trojmesacne uzivanie. Prva znacka mi nesadla, tak som este predlzila uzivanie o 3 mesiace. Okrem inych tazkosti, ktore mavam, mi bolesti upravila. Ale stale trvala moja averzia voci HAK, posledny mesiac som velmi odolavala, ci vydrzim aspon tych par tabletiek douzivat.
    HAK je dost silna chemia, ked vie uplne prestavit az zastavit nas vlastny hormonalny system. Je sice fajn, ak ma nas cyklus pravidelnost, menstruacia je bezbolestna alebo len s minimalnymi bolestami ci mame slabsie krvacanie alebo dokonca si spravime pocas dovolenky pauzu od krvacania... Ale ak si vezmeme, co to vie s telom spravit. Blee :-S Aj ked by som mala neviem ake problemy, uz ju nechcem. Radsej prezijem na dva dni pocas menstruacie s ibalginom, brufenom a tomu podobnymi liekmi a medzitym budem pit caje a zhanat prirodne vyzivove doplnky, nech to aj viac stoji, ale HAK uz nie, aj ked som s nou mala iba taku kratku skusenost. Moje prirodzene zenske zdravie je mi prednejsie. Naviac, ak som este deti nemala a planujem ich.

    OdpovědětVymazat
  89. Ahoj, já mám u sebe poslední platíčko, které plánuji využívat, a už se těším, až bude na řadě poslední tabletka. HA beru do 16, tedy skoro 8 let - a moje tělo za tu dobu vlastně nikdy přirozeně nefungovalo. Už je na čase tu hibernaci vaječníků ukončit :) Nikdy mě nenapadlo antikoncepci vysadit, pohodlnost vyhrávala. Teď jsem ale objevila menstruační kalíšek a zjistila jsem, že mi díky němu už nikdy menstruace nebude překážet (ani na dovolené u moře). Mám hodně důvodů přestat s HA: bolestivě mi otékají nohy a vylézá křečová žíla, chuť na sex mám jen pár dní v měsíci už několik let, jsem plačtivá a každý měsíc mě trápí gynekologické záněty... Přítel s tím souhlasil, má taky dost mých ubrečených záchvatů :)) Objevila jsem na internetu ultra tenké nelatexové kondomy Sagami, které nejdou ani vidět, ani cítit, i když jsou drahé, asi jdu do nich :)

    Doporučuji přečíst tenhle článek - tahle doktorka to má v hlavě opravdu srovnané a co říká, je velká pravda...hlavně o mladých holkách.

    http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-pad-/spolecnost.aspx?c=A110810_143328_spolecnost_jup

    OdpovědětVymazat
  90. Ja som začala brať antikoncepciu kvôli akné, pretože som ho mala naozaj už plné zuby :D.. Po nasadení som mala pleť ako z časopisu, ale bolesti šialené, treba hodinu som ležala na zemi a nebola sa schopná pohnúť .. A takto 7 dní v týždni. No ale povedala som si že lepšie bolesti ako akné (kto mal tak vie že to je neuveriteľná záťaž pre psychiku, ale to je téma samo o sebe) a tak už to mám 5 rokov .. :)

    OdpovědětVymazat
  91. Ahoj:) ...já používám Lunafem..už asi 4 roky..jsem s ní spokojená ...nebolí mě hlava...žádné komplikace před menstruací..,,prostě vše ok..dostávám to přesně na den...jediné co mi vadí...že mám menší chuť na sex:D...ale co se dá dělat...co jsem četla způsobuje to dost antikoncepcí..
    .

    OdpovědětVymazat
  92. No tak já mám s antikoncepcí bohužel hodně zkušeností, celkem jsem vyzkoušela 6 různých značek a jedna mi páchala větší škody než druhá. Až jsem si nakonec musela zajít na krevní odběry a zjistilo se, že je u mě veliká intolerance syntetických hormonů. Doteď mám z toho veliké následky. A to ani nemluvím o tom, jak se mi po jedné extrémně rychle zvětšila prsa a po vysazení splaskla tak, že by mi na to pomohla snad už jen tato modelace prsou. Jsem z antikoncepce strašně zklamaná. Doteď trpím velikýma závratěma a rozhodilo mi to i krevní oběh :(

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*