pátek 2. srpna 2013

Co můžu doporučit v péči o zoubky :)

Krásné páteční odpoledne :)

Chodí mi docela hodně dotazů ohledně péče o moje zuby. Předem říkám, že mám kliku v tom, že jsem podědila docela pěkné a bílé zuby a že u mě za tím hodně stojí genetika. Nicméně i já se musím o zuby starat, abych je bílé a pěkné udržela a dneska vám představím moje tipy, jak na to :)


Zubní pasta

 Tak tu asi všichni ( aspoň doufám :D ) spolu s kartáčkem považujeme za základ péče o zuby :) Já mám oblíbené dvě a to tyhle:

Elmex Sensitive - v době, kdy se mi zoubky spravovaly a stoleté amalgámové plomby se měnily za bílé, pomohl mi hodně tenhle Elmex od citlivosti zubů. Používala jsem ho asi 4 měsíce v kuse a rozdíl byl vážně hodně znát. Chuťově mi úplně nesedí, ale budiž, funguje tak, jak má :)


Odol Intense Whitening - obvykle bělící pasty nepoužívám, ale zviklaná reklamou jsem po ní sáhla. Rozhodně se jí musí nechat příjemná chuť. To byl první pozitivní dojem. Druhý přišel asi po týdnu používání, kdy jsem zjistila, že mám zuby asi fakt bělejší. Není ani nijak výrazně abrazivní, což mi vyhovuje, zuby jsou po vyčištění ale krásně hladký a fakt rozzářený. Spokojenost veliká, jednu jsem vypotřebovala a kupuju další :)



Zubní kartáček

K čemu je nám pasta bez kartáčku, že jo :)) Úplně nejradši mám kartáčky Curaprox Ultrasoft a jsem jim věrná už několik let. Občas jsem zkusila něco jiného a pak se pokorně vrátila ke Curaproxu ( např. hodně nedoporučuju Elmex Sensitive kartáček, doslova to s ním bolí ). Navíc jsou barevný a to se mi líbí :)



V poslední době jsem si ale taky oblíbila kartáček elektrický a to konkrétně Oral B Vitality s hlavicí Precision Clean. Víceméně ho teď používám i víc než Curaprox. Zuby jsou po vyčištění dokonale hladký a zbavený všeho, co na nich nemá co dělat. Má časovku dvě minuty, obvykle čistím 3 až 4 minutky. Přikládám mu velkou účast na tom, že nemám nové kazy a nedávná preventivní prohlídka dopadla dobře.


Zubní nit

Já osobně mám problémy s tím, že mám zuby doslova napresovaný na sebe a mezizubní prostory jsou příšerně blbě dostupný, takže nit je nutnost, samotný kartáček tohle nezvládne. Mám ráda zubní nit Sensodyne, je akorát silná, netřepí se a chutná hezky mentolově :)
Tip od mého zubaře - svažte oba konce nitě, aby vzniklo očko, nit napněte mezi prstama a hurá na to. Pokud zůstane nit napnutá ( a takhle zůstane ), nestane se, že se nití říznete do dásně ( kdysi moje naprostá samozřejmost... ), jako se může stát v případě, když máte nit namotanou na prsty a nedostatečně napnutou.


Mezizubní kartáčky

S těmi je to u mě pořád trochu boj, vzhledem k těm napresovaným zubům, ale snažím se. Pravdou ale je, že častěji sáhnu po niti, než po mezizubním kartáčku, je to pro mě míň o nervy :D I u kartáčků jsem věrná Curaproxu :) Nejsou rozkošný? :D




Ústní voda

A pěkně vypláchnout, jak se sluší a patří :) Miluju ústní vody a hodně jsem si oblíbila Listerine. Je to teda příšernej vypalovák, až z toho oči zaslzí :D, ale funguje skvěle :) Hodně lidí oponuje, že je drahá, ale dá se sehnat i litr za cca 130,- Kč a to už je hodně výhodný :) Mám vyzkoušené tři "příchutě":

Stay White - má udržovat zuby bílé tím, že likviduje plak. Je světle modrá a nemůžu si pomoct, ale v chuti je něco, co mi vadí, takovej protivnej "ocásek". Už si jí nekoupím.


Coolmint - nejčastěji prodávaná příchuť v balení 1 litr. Coolmint je fajn, dobře chutná, dobře vypaluje :D, ale taky ukrutně barví do modra :D Nic, co by se dalo použít před pracovní schůzkou :)


Total Care - nejlepší :) Má nejlepší příchuť, nebarví, vypaluje :))


Tak, a to je z té mé běžné každodenní zubní rutiny vše :) Co používáte vy? Co jste si oblíbily a na co nedáte v péči o zuby dopustit? :)




Mějte se krásně :)



41 komentářů:

  1. Mé kombo je Elmex a Curaprox, někde mám elektrický Oral B, asi bych ho měla vytáhnout.. S mezizubními prostory jsem na tom stejně, nit u mě vítězí, s těmi mini kartáčky si vždy rozrýpu dásně... A pak někdy Listerine, ale jak říkáš, oči zaslzí :D

    OdpovědětVymazat
  2. Curaprox, Vademecum White 10 (nebo tak nějak se to jmenuje) a z ústních vod jedině Listerine Sensitive bez alkoholu, jinak ty ostatní palí tak, že se nemůžu dokopat k jejich pravidelnému užívání :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo combo Elmex a Curaprox funguje i u nás. Ale naposledy v drogerce neměli Elmex, tak jsem zkusila pastu s ženšenem od nějaké české firmy a zatím se zdá, že by mohla být snad ještě lepší než Elmex.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty tvoje zuby jsou uzasny:)). Diky za tip s niti!

    OdpovědětVymazat
  5. U mě taky vyhrává Elmex a Curaprox, ústní vodu používám spíš jen Elmex, protože Listerine je na mě alkoholový. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu doporučit Listerine Total Care ZERO - to je bez alkoholu :) Miluji ho!! :)

      Vymazat
  6. Curaprox a Listerine bych za nic nevyměnila :) a ten Odol určitě zkusím!

    OdpovědětVymazat
  7. Chci se zeptat kde kupujete ty kartáčky Curaprox? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Kartáček Curaprox ..a teď jsem si v Profimedu koupila menší balení pasty Marvis Jasmin mint, chuťově jsem neměla nikdy lepší pastu!
    Denča

    OdpovědětVymazat
  9. Oranžová (dříve červená) Elmex a Curaprox by měli být v každé koupelně. To je úplný základ zdravých zubů. Ale s tím Listerinem bych byla opatrná. Jeho účinné látky jsou esenciální oleje, které jsou rozpustné v alkoholu a to množství alkoholu je tam hoodně velké (25% máš už slušného panáka :D). A přemíra alkoholu způsobuje vysušování ústní dutiny a s tím spojené problémy. Takže rozhodně raději používat vody bez alkoholu (Elmex, Sensodyne). Pokud se ale bez toho svojeho vypalováku neobejdeš (protože na tom se dá vypěstovat závislost :D), tak si dávej pozor na množství a čas vyplachování. Je to v případě Listerinu fakt důležité dodržovat 20ml po dobu 30s. A doporučila bych to alespoň čas od času s nějakou tou nealkoholovou vystřídat.
    S tou smyčkou na niti rozhodně souhlasím, ono se to nezdá, ale niť je docela věda - kdo to neumí, může si spíš uškodit než pomoct.
    Ať zoubky dlouho slouží :))

    OdpovědětVymazat
  10. Vau, máš nádherné zoubky a krásný úsměv! Co bych za ně dala! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, ty denně používáš mezizubní nit i mezizubní kartáčky?
    A kde nit Sensodyne kupuješ? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posledně v lékárně, ale mám za to, že ji mají i v Rossmannovi. Teď mám nějakou nit, výrobek Rossmanna, tuším, a je docela na prd, třepí se :/

      Vymazat
    2. Děkuji! A denně používáš nit? Já teda denně používám jen kartáček, nit jen vyjímečně. :-)

      Vymazat
  12. Máš krásné zoubky :) Co se týče kartáčků jsme na tom stejně, klasický používám taktéž Curaprox a z těch mezizubních mám nejradši Flexi od Tandex, které jsou úplně nejmenší, na jaké jsem narazila a ani cenově nevychází špatně, akorát je teda prodáváji jen v Profimedu, myslím... Z past mám pak ráda bělící od Korres a ústní vodu Meridol

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj já jsem nedávno viděla v DM pastu značky GUM ale je hodně drahá takže chytrá horákyně zjišťovala a narazila na skoro totožné složení teto pasty a to taky v DM jejich značka jmenuje se se Dontodent sensitive whitening stoji cca 40 kč ale učinky užasné takže tohle doporučuji ješzě půjdi i na ustní vodu téhle značky...



    OdpovědětVymazat
  14. ja pouzivam este single kefku od curaproxu. nic ine tak dobre zuby nevycisti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, vidíš to, pravda, solo kartáček, ten jednosvazkovej, mám od Curaproxu taky :)

      Vymazat
  15. Ahoj, můžu se zeptat proč používáš kartáček Ultrasoft, který je určen především na velmi citlivé dásně nebo paradontózu?
    A zkusila jsi někdy po vyčištění zoubků aplikovat tabletku na indikaci plaku pro kontrolu čistoty. Často se u klientů s tímto kartáčkem setkávám s vyšší tvorbou zubního kamene, který je způsoben způsobem jejich čištění. Samozřejmě pokud čistíš dostatečně dlouho cca. 20minut u této jemnosti, tak je vše OK. Jinak pěkné zoubky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margaret, ty jsi dentální hygienistka? Tyhle informace jsou hodně zavádějící a byla bych nerada, kdyby se tím holky řídily.

      Vymazat
    2. Lol 20minút mám si čistiť zuby keď mám Curaprox UltraSoft? :D :D :D ... To aby som potom vstávala o 5 :D :D :D

      A mimochodom, čím viac sa zuby čistia /rozumej min. 3x denne..alebo po každom jedle/ Tak je to len horšie pre tie zuby.. To skôr ústnou vodou vypláchnuť :)

      Vymazat
    3. Ultrasoft používám taky (protože dásně mám celkem citlivé na poškrábání) a nic mi je nevyčistí tak dohladka jako tenhle kartáček. Oproti všem drogérkovým je hodně hustý a odstraní opravdu hodně nečistot. A musím říct, že od té doby, co s ním čistím, mi zubařka říká, jak mám super zuby :D

      Vymazat
    4. Margaret má pravdu, někdy koukněte na zadní stranu trojbalení Curaprox Ultrasoft, těch 20 minut je tam vyznačených na hodinách..

      Vymazat
    5. presne tak. ja pouzivam supersoft, pretoze ten ultra je tak jemny, ze slabo cistit. len tie zuby tak hladi

      Vymazat
    6. Dentální hyg. mi vysvětlila jak zoubky čistit, používám nejjemnější kartáčky a stačí cca 3 minutky. Jak jsem se nauila správně čistit, tak mi už zubařka nemusí strhávat zubní kámen :) technika je základ!

      Vymazat
    7. Kristýno, jestli myslíš ten znáček hodin, tak ten je na všech Curaproxech všech tvrdostí úplně stejnej. A opravdu to neznamená, že si má člověk čistit zuby 20 minut :D
      Bellatrix, Jíťa má pravdu - nejde o měkkost kartáčku, ale techniku. Pokud máš po čištění Ultrasoftem zuby nevyčištěný, tak si je čistíš špatně...

      Vymazat
  16. Je fakt, že genetika dělá hodně, ale když se jí správně pomůže, není to vůbec na škodu. Zuby máš prostě výstavní.

    OdpovědětVymazat
  17. Ivi krásne máš zuby :)) Najprv som si myslela že máš porcelánové zuby ... ja trupka :D

    Ja si iné kefky ako je Curaprox nekupujem... Strašne mám citlivé ďasná, a mala som rôzne kefky, ako je Signal a pod. že Ultra SOft..ale prd to jak z drôtenou kefou :-DD

    OdpovědětVymazat
  18. Máš krásne Zuby! Elmex môžem odporučiť aj ja, a nielen tento sensitive, ale ktorýkoľvek. Je fakt skvelý. Taktiež zubné kefky curaprox som si obľubila.

    OdpovědětVymazat
  19. Já mám teď ke všemu rovnátka :D. Ale kartáček Curaprox, jednosvazkovej a mezizubní Curaprox. Pasta Elmex a Meridol a ústní voda taktéž Elmex a Meridol.

    OdpovědětVymazat
  20. Začala jsem asi někdy na podzim používat kartáčky Curaprox Ultrasoft, ale všimla jsem si, že mi nějak nesedí, mým dásním se moc nelíbí. Nevím, jestli to může být způsobeno stylem čištění, ale pořád se s nimi nějak nemůžu sžít, takže od nich asi upustím. Co se týče zubní nitě nedám dopustit na Odol.

    OdpovědětVymazat
  21. Máš krásný úsměv! :) Jinak já používám převážně zubní nit. Jsem na ni prostě už zvyklá, dostanu se s ní všude. A s tím očkem souhlas, čistí se tak 100x líp. Nejvíc mi při namotávání na prst vadilo škrcení těch prstů, není to moc pohodlné. Zubařka mi říkala, že na pastě vůbec nezáleží. Když jsou správné pomůcky a technika, tak to stačí a může se čistit klidně vodou. No.. já si to bez pasty neumím představit. Prostě potřebuju ten pocit svěžesti.

    OdpovědětVymazat
  22. já používám taky Curaprox a na nějaké jejich promo akci slečna fakt říkala čistit 20 minut, ale jen večer, ráno že stačí dvě tři. a Listerine jsem dřív taky používala, ale i moje hygienistka na něj nemá nejlepší názor a hlavně když jsem v té době hodně trpěla na záněty v krku, tak mi doktorka na ORL řekla, že to je tím Listerinem, že je tak silný, že zničí i to, co v tom krku zůstat má. takže od té doby se mu vyhýbám a záněty přestaly, místo něj používám Meridol (ale ten je teda dost drahý, lahev za 200)

    OdpovědětVymazat
  23. Používám zubní pastu Meridol (jedna z nejlepších, co jsem vyzkoušela), zubní kartáček Curaprox, mezizubní Tepe a občas zubní nit. Co zásadně nepoužívám, je ústní voda. Ústní vody často udělají víc škody než užitku, přinejlepším jen neudělají nic. I můj zubař s dentální hygienistkou mi nezávisle na sobě řekli, ať ústní vodu nepoužívám.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*