pátek 9. srpna 2013

Made in China, Made in Poland, Made in PRC

Krásné páteční odpoledne :)
 
Co jsem tak při čtení mnoha a mnoha blogů vysledovala, hodně blogerek odsuzuje kosmetiku, která se vyrábí v Číně nebo Polsku. Taková kosmetika je pro ně podřadná, nekvalitní a potencionálně nebezpečná. Uznávám, že zrovna tyto dva státy neoplívají důsledností a kvalita jejich výrobků bývá občas nevalná.
 
Já to až tak neřeším a v podstatě je mi jedno, kde se výrobek vyrábí, jde mi o to, jak mi sedne. Tenhle článek vznikl spíš jako reakce na to, že spoustu z nás obvykle Made in China/Poland odrazuje a možná byste se některé, vy, co nesledujete štítky na výrobcích, divily, co se kde vyrábí. Mám tu pro vás pár odhalení některých výrobků. Možná mi na to řeknete, že už to dávno víte, možná ale bude překvapené jako já, když jsem ve svých kosmetických serepetičkách zapátrala a přečetla štítky :)

Doplňuji, že nikoho nenabádám, aby si výrobky od níže zmíněných značek nekupoval. Já sama je i nadále kupovat budu, protože mi vyhovují. Vím ale, že tak jako někomu vadí výrobky s obsahem silikonů, tak i někomu vadí výrobky vyráběné v Číně/Polsku. Pro ně je tu tento článek ;) 
 
Mimochodem - legračně znějící Made in PRC je úplně obyčejné Made in China, konkrétně Made in Peoples Republic of China.
 
Mnoho výrobců kosmetiky se také schovává za Made in EU, čímž nám sice napoví, že v Číně se takové výrobky nevyrobily, ale jestli se vyrobily v Polsku, to už nezjistíte :)
 
Nechat si vyrábět zboží v Číně nebo Polsku je prostě levné. To se dá pochopit. Většinou jde ale ruku v ruce s laciností i značně nízká kvalita použitých surovin a postupů práce a to už může někomu trochu brnkat na uši...

 
Tak jdeme na to ;)
 
 
Essence
 
Essence máme za německou značku, předpokládáme tedy, že se její výrobky vyrábí v Německu. Ale ehjle, ono je to spíš o kousek dál :)




 
 
Catrice
 
Catrice máme za kvalitnější odnož Essence, taktéž německý výrobce. Catrice pro nás ovšem připravují nejen v Polsku, ale i v Číně...
 
 

 
 
E.L.F.
 
"Luxusní dekorativní kosmetika z USA", hlásá e-shop. Ale kdeže... Ať už je o řadu základní, laky na nehty, řada minerální nebo studio, všechno je to Čína...
 
 
 
 
Oriflame
 
Přírodní kosmetika ze Švédska se k nám dostává trochu oklikou a to nejen přes Evropu...
Omluvte rozmazanou fotku, vůbec jsem si toho při focení nevšimla.
 
 
 
 
 
Avon
 
Ani Avon na tom není o mnoho lépe...
 
 

 
 
NYC
 
New York? Pche... Možná čínská čtvrť.
 
 
 
Rimmel
 
Překvapení dne. Anglická značka, u které jsem si myslela, že to nemá za potřebí. Nu...
 
 
 
 
 
Miss Sporty
 
Miss Sporty spadá pod Coty, stejně jako Rimmel. Zatímco Rimmel má na svých výrobcích převážně Made in UK, Miss Sporty se bohužel až na pár výjimek vyrábí v Číně.
 
 
 
 
Famous
 
Sada na obočí Famous byla v červencovém Ladyboxu. Je to docela drahá hračka, vyráběná ale v Číně...
 
 
 
 
MUA
 
Make-up Academy Profesional London, v poslední době velmi oblíbená značka, především její paletky stínů. Ale z Londonu k vám nemíří :)
 
 
 
 
H&M
 
To už spíš jen tak na závěr, tam se to dá možná i předpokládat...
 
 
 
 
 
Milé překvapení - prolezla jsem doma opravdu naprosto všechno, co se v mých šuplících skrývá a že toho není zrovna málo. Mile mě překvapila Maybelline, která má drtivou většinu výrobků Made in France a něco málo Made in Germany. Loreal taktéž Made in France, ale tak to už by bylo hodně velká ostuda... Dermacol má šikovné Made in EU, tam se toho moc nedozvíme :/ Bourjois má bezvýhradně Made in France. BarryM bez výjimky Made in UK, OPI a China Glaze mají Made in USA :) Na ostatní značkách to buď není uvedeno nebo to uvedeno bylo, ale na krabičce a tu už nemám ( Nivea, Manhattan, Labello,... )
 
 
Hotovo :)
 
Mějte se krásně :)
 
 

80 komentářů:

  1. V dnešní době se tomu už ani nedivím, všichni šetří na všem, co se dá :).

    OdpovědětVymazat
  2. Ale rozdíl je v tom, že tyto velké značky si dohlédnou na kvalitu, kdežto ty "no name" produkty z Číny budou mít kvalitu někde jinde, proto se pak stane, že tu máme karcinogenní hračky atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak dohlížejí na kvalitu? :)

      Vymazat
    2. Je bezne, ze drazsi znacky sice vyrabeji v polsku nebo cine, ale maji ve fabrikach sve kontrolory a fabrika se musi joo snazit, aby zakazku dostala. Tak to funguje napr. I u elektroniky vyrabene v Cesku.

      Vymazat
  3. nejak nechapem co sa tu riesi - 75% veci je vyrabanych v Cine, nic s tym nespravime, tak to je. A k Polsku: nepovazujem ich vyrobky za nekvalitnejsie ako nase alebo ceske. Oni maju mozno tiez averziu k nasim vyrobkom a myslia si ze su menej kvalitne. Keby sme vsetci zacali kupovat len to co sa vyraba vyraba v USA a FR tak by asi kopec kozm. znaciem nemuselo asi byt.
    PS: made in prc povazujem za druh oznacenia a nie za zavadzanie zakaznika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsi úvod? :) Já to neřeším, mně je to v podstatě fuk, například Miss Sporty je moje velmi oblíbená značka. Nicméně mnohé z nás to řeší, takový fakt jim vadí a třeba ani neví, že jejich oblíbená značka zrovna v Číně nebo Polsku vyrábí. A pro ně je tu tenhle článek.
      Made in PRC je totéž jako Made in China. Pokud má něco dvojí označení, pak je k tomu vždycky nějaký důvod.
      Rozhořčení asi není úplně na místě, nikoho nenabádám, aby si tyto výrobky nekupoval ;)

      Vymazat
    2. no to si asi zle pochopila, rozhorcenie vyzera inak, ale chapem, ze si chcela upozornit tych, ktori si nedaju tu namahu a necitaju zadne strany vyrobkov.

      Vymazat
  4. Ono to nie je zase novinka. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj taká Tescoma má drvivú časť nádobí robenú v Číne- a to ju máme za kvalitnú a jeme z toho. Ale holt sú lacní a dobrí- kvalitu tam kontrolujú európski manažéri, ktorí by mali dohliadať nad surovinami, postupom práce... to isté bude aj s kozmetikou, samozrejme prax môže byť iná, ale dnes si nevyberieme tak či tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda Tescomu za kvalitu opravdu nepovažuju a vyhýbám se jí obloukem... to je jak, když si člověk koupí věci od Horsta Fuchse...

      Vymazat
    2. Jo, taky nemám Tescomu ráda. Zvlášť když čas od času museli stahovat z prodeje některé výrobky, protože se ukázalo, že jsou z jedovatých plastů.

      Vymazat
  5. Dermacol se vyrábí v Česku :) Alespoň na všech mých produktech je to napsané :) Já ani nemám tak velké problémy s tím, kde má kosmetika "původ", ale já tuhle "úchylku" mám u jídla. Nejím nic z východu. Polsko, Maďarsko,Ukrajina...to je tabu. No to je jedno. Tohle je blog o kosmetice :D :) Jinak ještě Sally Hansen je vyrobená v Americe a pak mám doma lak od miss sporty vyrobený v Americe, ale má kamarádka má úplně ten samý a má ho vyrobený v Anglii. Zvláštní. No to je jedno. Přeji pěkný den :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fákt? Já mám na Dermacol Cover Make-up i na tom make-upu, co je spojený s bází, napsáno Made in EU :)
      Na jedné řasence Miss Sporty mám taky Made in England, na všech stínech a na všech lescích ( a že jich mám ) je Made in China.

      Vymazat
    2. nechci sem tahat off topic, ale zrovna maďarských potravin se není důvod bát, spoustu věcí tam mají kvalitnějších než u nás, rozhodně pečivo, uzeniny, ovozel atd.

      Vymazat
    3. Jj, Maďarsko je kulinářská velmoc.

      Ad Dermacol - u Brna je obří fabrika, kde se toho vyrábí hodně, za dob studií na VŠ jsme tam občas chodili na brigádu. Ale nemusí se to vyrábět jen tam, že.

      Vymazat
  6. Já to teda taky moc neřeším. A musím říct, že od té doby, co jsem vyzkoušela pleťovku Bielenda koukám na Polsko úplně jinak. Ten jejich krém s červeným kaštanem je jedna z nej věcí, co jsem kdy vyzkoušela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne, všechny vyfocené výrobky používám a rozhodně je neplánuju vyhodit :)

      Vymazat
  7. Nic překvapujícícho. Většina oblečení se vyrábí v Číně, takže proč čekat, že s kosmetikou by to bylo jinak... Někteří výrobci mají alespoň tolik slušnosti, že to na svých výrobcích uvádějí, jiní tam pro jistotu nenapíšou nic.

    OdpovědětVymazat
  8. To je vážně síla, u některých jmenovaných značek bych to vůbec nečekala. Upřímně mi dost vadí Polsko, a to především z hlediska výroby jídla. A to nejen po té mediální masáži, která tu byla nedávno.. U kosmetiky to zase tolik neřeším, snažím se kupovat spíše kvalitní a dražší kousky, především u krémů, make-upu, stínů a řasenek, které opravdu nejsou z Číny ani Polska. Z těchto značek používám jen Rimmel a dost nepříjemně mě to překvapilo. Miraculous Style

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem se schválně koukla na nějaké věci a např. laky Gabriella Salvete jsou Made in France :) A na některých lacích Miss Sporty a Rimmel mám Made in Spain. Jinak já tohle taky moc neřeším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde se ti povedlo na GS najít Made in? Ať jsem koukala kamkoliv, nic jsem neobjevila :D
      Španěláka od Miss Sporty nemám žádnýho :)

      Vymazat
    2. Všechny to mají na zadním štítku. U těch novějších to je docela velkým písmem a na těch starších je to malinkým písmem dokonce vzhůru nohama :D Ale mám to u všech.

      Vymazat
    3. No tak to jsem z toho jelenová, já to tam prostě neviděla :D Až přijdu domů, znova všechno prolezu :D

      Vymazat
    4. Já mám taky GS z Francie a Miss Sporty ze Španělska, foto tady:

      http://2.bp.blogspot.com/-r05v5gwDtgY/UgUXUGBZLNI/AAAAAAAAFyo/rQweVrkwq1w/s1600/gs-ms-made-in.png

      Vymazat
    5. Ha, vida! Děkuju, Soni :)

      Vymazat
    6. Balzam Dr. Balm od Miss Sporty ma napsano Made in UK :)

      Vymazat
    7. Hydratační MU od Gabrielly je z Itálie ;)

      Vymazat
  10. Ja tu mam tedy od Oriflame veci z Francie, Polska, nemecka, Svedska a Dublinu. V drtive vetsine. Jen asi ctyri sou made in china. Avon to ma obracene, tam mam 95% vecimadein china a zbytek made in eu. Dermacol tez made in cr, mozna to bude dva roky starym kouskem. Na novych mam totiz madw in eu. Gabeiella salvete made in france. Color club product of usa. Essence ve francii a luxembourg. Barry m pouze pise ze je registrovan v londyne.cnd je spanelsko. Miss sporty spain. Dekor styl laky ceske budejovice. Flormar tam ma na vsem made in turkey. F&F tam ma italy. Nivea made in eu (france). Loreal italy. Kaybelline italy

    OdpovědětVymazat
  11. Chápu averzi vůči Polsku z důvodu kvality, kdo tam pobude nějaký čas mezi lidmi, tak pochopí, že mají opravdu hranice "jinde" - ostatně ta země jako stát je chudá a bohužel dost "pozadu" - nechci psát, že přímo zaostalá, ale....dnes i takové Rumunsko má úplně jinou úroveň. I tam totiž už chápou, že technická sůl není to samé co kuchyňská ;)
    U Číny je problém, že není zájem o nějaké kontroly kvality, ale primární je ekonomický růst za každou cenu a tomu odpovídá postoj státu i samotné výrobky.
    Dneska ale zmíněné destinace platí za "drahé", takže třeba textilní průmysl (Mango, Zara, atd. ale třeba i Wrangler) se přesunuje do ještě "levnějších" destinací jako je Bangladéš apod.
    Takže možná se jednou budem i malovat šmínkama Made in Bangladeš ;) Jinak souhlasím, dneska je z Číny hodně věci - třeba tak milované luxusní hrníčky Pantone, doplňky z Ikea....nejsou to jen křivé trička za 39Kč ;)
    Je to ale volba každého z nás, co mu dostačuje a na co sám a jeho peněženka dostačují ;)
    Iwi Sluníčko B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je konečně koment! :)
      Add kontrtola kvality - souhlas.
      A to je přesně ono - je to volba každého z nás, ale proč na to neupozornit. Já volím tak, že je mi jedno původ výrobku, ale zaměřuju se na to, jak mi poslouží. Naopak jiné preferují výrobky vyráběné v zemích s předpokládanou větší důsledností a důrazem na kvalitu. Někteří kupují bio potraviny, prostě už jen pro ten pocit, že bio je lepší. A tak dále, a tak dále... :)

      Vymazat
    2. Bratranek pracuje v polsku a on je na jidlo a dalsi veci ras a naopak rika, ze co se v polsku prodava, to je vyborny a kvalitni, ze k nam se ale dovazi odpad a ze cechacky maji za ty co chteji za kazdou cenu to nejlevnejsi.

      A presne tak, uz davno nase tescoma nebo eta nejsou ceskymi vyrobco, neb se to vyrabi v cine. Takove stetce hakuto sou tez cina, totez stetce od PetraLovelyHair, ono jde spis o to pozadovat kvalitu a hlidat si to. Pak se clovek vyrobku z ciny apod nemusi vubec bat. Ale je fakt, ze kdyz vybiram veci do bytu jako elektroniku, vetsinou pozaduji aby to bylo mimo stat ciny. A rozhodne nejdu jen po nejlevnejsim.

      Vymazat
    3. Jj, dávám za pravdu, já jezdila na polský Hel, na sever, a tak výborný maso a ovoce jsem nikdy nikde nejedla.
      U nás je to stejné, máme špičkové vepřové maso, ale drtivou většinu vyvážíme, bo tady by si to nikdo za cenu adekvátní kvalitě nekoupil.

      Vymazat
    4. Poláci mají své vlastní výrobky i kosmetiku pro jejich trh velmi kvalitní toho bych se nebála škoda, že to co se k nám kolikrát dováží (bohužel taková je poptávka)je katastrofa. Sara

      Vymazat
  12. zvláštní je, že ve státech si koupíš značku NYC vyrobenou v čr :)

    OdpovědětVymazat
  13. Pro mne je druhořadé kde se to vyrábí, ale kdo zadává pokyny pro výrobu. Odsun výroby značek na východ se děje na všech frontách, ale jde primárně o to, aby se ušetřilo na dělníkovi, ne na kvalitě. Třeba kožený interiér do Porsche se nevyrábí v Německu, ale je jedné malé zapadlé české vesničce, kde bydlím. :) Kvalitu si ale určije zakazník a pokud není dodržena, tak je průšvih. Pokud jde o kvalitu/nekvalitu kosmetiky, tak bych za ní třeba u elfu nebila číňany, ale američany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jájo, obecně je známo, jak to v Číně chodí. Firma, kde jsem pracovala, si v Číně nechávala vyrábět zboží, já jsem i v Číně pracovně byla. Tam prostě kvalitu opravdu nikdo neřeší... Pokud mi přijde vyschlá báze od elfu, vachrlatá dóza z pudrem a tak podobně, pak je tak tomu nejpravděpodobněji díky tomu, kdo výrobek vyráběl a balil.
      K tomu Porscheti - ono zase u výrobku jako potah do Porsche lze předpokládat, že tam nebude takový fofr, práce se odbyde a bude se vymýšlet, kde ušetřit :)))

      Vymazat
  14. Mě je taky jedno kde jsou výrobky vyrobeny pokud mi sedí a jsem s nimi spokojená. Ani to nijak nesleduji. Po přečtění článků jsem se na pár výrobků mrkla a musím říct, že u většiny výrobků essence co mám doma je made in Germany, Italy nebo France - zajímavé

    R.

    http://ultimatechic.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Jo jo tímhle se bavím už delší dobu :) Je vcelku jedno, která země značku vlastní, většinou vyrábí někde jinde. GS je česká značka, ale nezaregistrovala jsem, že by něco dělali u nás. Naopak třeba tužky na oči i na rty od Bourjois a Givenchy se varábí u nás. Mám jednu starou od Bourjois a ta je ještě dělaná v Iálii. Odtud pochází i Maybelline color tattoo...
    Parádně se to prolíná a jde vidět, že všechny země umí vyrobit všechno. Spíš je dnes otázkou pro koho a za kolik. Každopádně mně by bylo milejší, kdyby se vyrábělo tam, odkud značka pochází. Tímto je mi sympatický Max Factor, vše co jsem dosud viděla, bylo vyrobeno v Irsku.
    trn

    OdpovědětVymazat
  16. Můj názor je ten, že šunt je šunt a šuntem zůstane, ať je vyrobený kdekoliv. Navíc v dnešní době chtějí šetřit asi všichni. Člověk ani nemůže moc čekat, že tak levné věci budou vyrobeny v "dražších" zemích.
    Mně je to upřímně jedno. Koukám spíš na samotný výrobek, složení, vlastnosti, případně etiku společnosti, než na to, kde je vyrobený.

    OdpovědětVymazat
  17. Minule prisel pritel absolutne znechucen, ze pri cisteni zubu zjistil, ze nase Colgate pasta je vyrobena v Cine a uz ji nikdy nebudeme kupovat ("...kdovicozasra*ky atd...". Jake bylo nase prekvapeni, kdyz jiny kus stejne pasty, kupovany spolecne, byl vyroben v Nemecku. Tak jak to je s temi nizsimi naklady? :D

    OdpovědětVymazat
  18. Jj. Vždycky se v drogérce koukám, kde se to vyrábí. A kromě Rimmelu mi žádná z těch značek přes práh ani nesmí. Výjimku dělám akorát občas u krAvonu, který dostávám od rodiny a u Essence laku Better than gel nails - ten se vyrábí ve Velké Británii. Jinak ještě v šokujícím odhalení chybí Max Factor - ten je taky polský. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polský? Mám od MF doma snad sedm kousků a všechny byly vyrobeny v Irsku.
      trn

      Vymazat
    2. ja mam tri ceruzky na oci Made in Italy

      Vymazat
    3. Myslela jsem, že ta firma je polská, alespoň to tuším psala kdysi Lili. Ale teď koukám, že patří pod Procter and Gamble, což jsou amíci. Každopádně moje hydratační rtěnka od MF je made in Poland a pár věcí v regálu, které jsem okukovala, bylo odtamtud taky. Docela si toho všímám.

      Nicméně MF mi zrovna nevadí, tam je podle mě kvalita dobrá a důvěru k němu mám, na rozdíl od věcí vyrobených v Číně, kde mi krom kolísavé kvality taky vadí to, že koupí sponzoruju nedemokratický stát a nelidské pracovní podmínky, ve kterých to dělníci vyrábějí.

      Vymazat
    4. Anna, zakladatelom bol polsky Zid Maksymilian Faktorowicz, takze ano, ma polsky povod :)

      Vymazat
    5. Anno, souhlas s těmi pracovními podmínkami. A s nimi jde i ruku v ruce kvalita zpracování, je to jedno s druhým...

      Vymazat
  19. Mě trochu fascinuje, že by mohl být někdo, komu na zemi původu záleží, ale přitom by se nepodíval na etiketu..tedy ne že by byl tento článek zbytečný, ale moc nechápu to "odhalení", když je to normálně na etiketě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak sis všimla, různé druhy výrobků můžou být vyráběny na různých mistech světa. Pokud někdo kupuje rtěnky od určité značky a je na ní napsáno Made in UK, příště už ho nenapadne, že u stínů je to jinak.
      Tak já třeba nekontroluju místo původu, ale pro změnu se hodně zaobírám složením, třeba krémů na ruce. Někomu to může být fuk, stejně jako mě nějaký Made in Poland, ale pro mě je složení důležitejší než vůně, cena, značka.
      A znovu - článek je informativní pro ty, které to zajímá.

      Vymazat
    2. Jistě, říkám (píšu), že nechápu lidi, kteří by něco řešili (složení, zemi původu) a u každého výrobku si to neověřili. Já třeba řeším složení a neexistuje, že bych si nepřečetla etiketu - u všeho vždy. Mě přijde logický, že každá věc je vyráběná jinde, tak se pozastavuju nad tím, že někomu to logický nepřijde a neověří si to.

      Vymazat
  20. Nesouhlasim, v zivote bych si horsta ani nekoupila a to same ty radoby levne sunty od vietnamku a ten smart cook ci co to je. Mam totiz zrovna takove veci vyzkousene, jdyz penez bylo malo. A cokoliv z tescomy mi tu doma funguje uz x let bez sebemensi vady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad nemáte třeba tuhle termosku http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/v-termoskach-je-nebezpecny-azbest-tescoma-je-stahuje

      Vymazat
    2. Toz termosku ja od nich opravdu nemam. Doma mam termosky jeste z doby kdy byl clen nasi rodiny v misi, dovezl je s logem. Jo,ty bych chtela znova. Vyborna, odelna proti narazum a slouzi leta

      Vymazat
  21. Tak pre nmna viac-menej nic nove na svete, ked som pracovala v nemenovanej IT spolocnosti, dodavali sme kompletne riesenia pre vyrobny zavod Avonu v Polsku, takze odvtedy to mam tak nejak zafixovane. Mam od nich par veci a este aj od Catrice, inak ma vyssie menovane znacky neoslovuju, takze mi je jedno, kde sa vyrabaju.

    Ale celkom ma dostal napis na highlighteri Urban Decay "Content Made in Italy Filled in China" :D Prestavujem si ako v Taliansku vyrobia tanker rozjasnovaca, dopravia do Ciny a tam to potom plnia do tych malych nadobiek...

    OdpovědětVymazat
  22. Me puvod vyrobku nevadi. Hlavne Polsko mi neni nesympaticke, treba Inglot mam rada. Kdyby mi asi neco melo vadit, bude to ta Cina, z principu, ze to asi nebude moc kvalitni. Jinak treba Avon se nevyrabi jen v Polsku. Tam je vyrobna a balirna pro Evropu a buhvi jak to maji Amici nebo treba Australani. Myslim, ze to tak bude mit vic znacek, ale samozrejme ne zas vsechny. Spis me mrzi to Content made in XX a filled in XX, viz komentar vyse. Ale svetu vladnou prachy, toz je to asi bohuzel uz standard.

    OdpovědětVymazat
  23. Já zemi původu popravdě vůbec neřeším. Většinou se na balení podívám, ale jen tak pro zajímavost a je mi to šumák. Někde jsem totiž před nedávnem četla, že na balení se uvádí až koncová země, kde je výrobek zpracován do konečné podoby. Ale kde na balení jsou uvedené země původu surovin použitých pro výrobu? Nikde... Takže na např. pudr XYZ značky můžou dovést výrobci suroviny z Číny, Kuvajtu, Polska, Indie... ale smíchají je ve Francii a hnedle máme atraktivní zemi původu na balení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, zajímavá myšlenka, to mě nikdy nenapadlo...

      Vymazat
  24. zajímavej pohled na věc, já si třeba až teď uvědomila, že jsem to nikdy neřešila :) což ale kvůli tomu, že u všech těhle značek (krom Rimmelu, tam mě to trochu překvapilo) automaticky předpokládám, že to tak bude, všechno Čína
    ale obhlídla jsem schválně pár kousků a co mě překvapilo, že Benefit je Francie, přitom já čekala nějaké USA

    a souhlasím s tebou ohledně PRC, už jsem si toho všimla před časem (ne na kosmetice, ale to je jedno) a hned mi bylo jasné, že to je schválně, aby se lidi hned nepohoršovali na Čínou, páč spoustě z nich to vůbec nedojde

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne :) Až když jsem po stý četla "Made in China nikdy!", napadlo mě mrknout na zadní strany toho, co mám a překvapilo mě to teda kromě Rimmelu i u Catrice a Famous...
      Škoda, že to nefunguje tak, jako že Americká značka = výroba v Americe a pod...

      Vymazat
  25. Ono v podstate je mi to jedno, kde je vyrobené. Keď mi na pleť sadne tak prečo nie?....

    Inak k tým Poliakom som si na jeden recept spomenula. Viem že to každý pozná ale tak budiž :D


    Do 50 dkg polohrubej mletej omietky pridáme 1 dkg vysoko penivého pracieho prášku. Žĺtky z 3 skazených vajec vyšľaháme s 5g technického sacharínu. Pridáme 1 dl motorového oleja, 1 dl polotučnej olejovej emulzie a kocku rozpusteného mydla na psov. Všetko dobre zmiešame a vypracujeme cesto. Zo snehového hasiaceho prístroja vyšľaháme sneh a so štipkou posypovej soli ho zapracujeme do cesta. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame poľské BIO kakao s 0% obsahom kakaa. Aby vznikol mramorový efekt, lejeme obe cestá do formy, ktorú si predtým vymastíme jelením lojom a vysypeme mäsokostrnou múčkou. Behom pečenia špajdlou prepichujeme bublinky na povrchu, aby mohol rakovinotvorný plyn z bábovky voľne unikať. Pečieme približne hodinu, pokiaľ kôrka nezmodrá. Po vyklopení z formy ozdobíme polevou z hnedého Primalexu, posypeme praženými polystyrenovými guličkami a pocukrujeme sádrou. Dobrú chuť.

    OdpovědětVymazat
  26. Tak se to firmě vyplatí,levnější pracovní síla,když se to vyrobí jinde,to je celé.Kosmetika,obuv,oblečení,např džíny(značkové)...

    OdpovědětVymazat
  27. Mám doma třeba tužku na oči Lancome vyrobenou v jižních Čechách. Jinak je mi úplně jedno, kde se ta věc vyrábí, protože stěhování výroby do levnějších zemích tu prostě je a bude. Myslím, že většina výrobků v našich domácnostech procestovala víc zemí než my. Viděla jsem dokument o výrobě amerických obleků, kde každá část výrobního procesu (od materiálu, přes barvení, stříhání, sešití, až po žehlení) probíhala v jiné zemi. Ve výsledku jde jen o to, jak si je daná značka schopna ohlídat kvalitu nebo jak moc si jí vůbec ohlídat chce.

    OdpovědětVymazat
  28. Všimla jsem si toho u Essence když jsem se koukala zezadu na složení a na každém výrobku je napsaná jiná země Čína, Polsko, Německo i Francie až jsem se divila :)

    OdpovědětVymazat
  29. Kdyžtak tento komentář nezveřejňuj, ale prosím, oprav si v článku slovo "neoplívají". Píše se to s tvrdým "y" - "neoplývají". Nemyslím to jako rýpání, jen se na to nemůžu dívat - profesionální defromace. :D

    OdpovědětVymazat
  30. Bourjois neni bezvyhradne made in France. Vetsina jejich tuzek je Made in Germany a jednu mam dokonce Made in Czech Republic :)

    OdpovědětVymazat
  31. Tak to hned jdu projít svou sbírku :D :).

    OdpovědětVymazat
  32. Kdysi jsem hodně řešila, kde je co vyrobeno. Dnes je to úplně zbytečné, 99% výroby je v Číne.
    5ešit to i nadále, nemohla bych si už koupit lautr nic. :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Tak to je zajímavé zjištění :))

    Zaměřila jsem se jen tak náhodně na Essence, na produkty co mám u sebe - balzám na rty - EU, lesk na rty - Italy, stíny - Poland, lak na nehty - EU.

    OdpovědětVymazat
  34. No, moje zkušenost je takováhle:
    pár kilometrů od místa, kde bydlím je továrna na kosmetiku. Známá tam pracuje a přinesla mi odtamtud laky Alessandro, které se tam vyrábí. Jinak na těch lacích je ze spoda napsaný Made in Germany :D Jako, celkem mě to dostalo, protože jsem si myslela, že aspoň něčemu se ještě dá věřit... :(
    Takže já už se nedivím vůbec ničemu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiež som si myslela, že sa tým nápisom dá veriť, ale v jednom blízkom meste v závode, kde sa vyrábajú potraviny, lepia štítky s tým, že Made in France.
      Nikdy som to nejak neriešila, čo je kde vyrobené, a po zisteniach mi to príde aj tak zbytočné, pretože proste už výrobcom neverím. Na zamyslenie potom je aj to, či keď môžu klamať o tom, kde to bolo vyrobené, tak či neklamú aj v závažnejších veciach.

      Vymazat
  35. ELF o sobě tvrdí že je luxusní z USA ? :-D
    Zajímavé, nepřekvapivé, ale co už - jde mi hlavně o kvalitu a ta u některých značek předpokládám není snížena, jde o levnější cenu práce a surovina se dá dobrá zpracovat i tam. A o tu nakonec jde - tu moje pleť pozná a nic jim neodpustí :-)
    Stejně mě ale zahřeje výroba v ČR a třeba takový Saloos nebo Nobilis si mě získávají čím dál tím víc.
    Jinak místo výroby by se mělo spolehlivě nechat poznat podle čárového kodu - první 3 čísla. ČR má kody začínající 859.....

    OdpovědětVymazat
  36. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  37. Tak nevím co si čekala, myslím že to je každému jasné že drtivá většina se vyrábí v Číně.

    OdpovědětVymazat
  38. Moc zajímavej článek, ráda jsem si početla:))

    OdpovědětVymazat
  39. zajímavý, Čínu jsem u lecčeho předpokládala, překvapil mě pudr Loreal made in italy :)

    OdpovědětVymazat
  40. Super článek, moc jsem komentáře nepročítala, snad to tu někdo napsal..
    Ono nezáleží, kde se ta kosmetika vyrábí, v jakém státě, jde vždy jen a pouze o výrobce, firmu. Šmejdy nekvalitní mohou vyrobit i v Itálii, stejně tak perfektní produkt může pocházet z Číny. Takže to chce trošku přemýšlet a pak vybírat:)

    OdpovědětVymazat
  41. ahoj! ... Bourjois jsem viděla i u jedné blogerky made in Czech Republic :)), jinak vždycky je to o produktech, řasenky jsou většinou made in Italy a naopak pudrové věci často právě PRC Poland...a to vše od jedné značky. Třeba Miss Sporty - tekuté linky - Made in England, tvářenka made in China :)) Eliška

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*