úterý 26. ledna 2016

Desatero péče pro krásné vlasy :)

Krásné úterní ráno :)

Se stoupajícím počtem fotek vlasů na Instagramu se množí i dotazy, jak se starám o své vlasy a jaká jsou moje pravidla v péči o ně. Tady máte tedy desatero péče o vlasy, které se mně nejvíce osvědčilo a věřím, že obecně bude fungovat všude :)




1.) Péče odpovídající typu vlasů

Není šampon jako šampon a opravdu se vyplácí zaměřit se na to, jaký typ vlasů máte a mít tak možnost dopřát jim to, co potřebují. Na suché a poškozené vlasy rozhodně nebude dobrý šampon pro objem, stejně tak pro mastné vlasy nebude to pravé ořechové hutná regenerační péče.

2.) Kvalitní péče

Pokud máte vlasy přírodní, bezproblémové a zdravé, asi vám bude vyhovovat i obyčejná Schauma. Jestliže ale máte vlasy pravidelně barvené, zesvětlované, melírované, prostě chemicky ošetřené, bohužel musíte i chemicky pečovat. Nelze mít vlasy zcitlivělé melírem a dopřávat jim obyčejný kopřivový šampon. Budete mít na hlavě koudel a vlasy se brzy olámou. Pokud chcete mít vlasy barvené ( zesvětlené, melírované ) hezké, musíte jim dopřát kvalitní péči. A ta něco stojí. Péče je něco, co nelze obejít a na čem šetřit. Nemusíte kupovat Alternu a Kerastase ( pro mě absolutní propadáky ), např. Loreal Prof, nebo vyšší řada Schwarzkopfu mají výrobky skvělé a cenově dostupné. Můj svatý grál je zmiňovaný Loreal a to už opravdu mnoho let.

3.) Komplexní péče

Pokud se tedy rozhodnete o vlasy řádně a kvalitně pečovat, dopřejte jim péči komplexní. Regenerační šampon vám na hlavě zázraky nenadělá. Na to prostě nemá sílu. Regenerační šampon vlas předošetří a připraví na další krok v podobě masky nebo balzámu. Jednotlivé přípravky se v účinnosti doplňují a např. Alcinu Royal v tomhle neobejdete, tam vynechání jednoho ze tří kroků na vlasech rozhodně poznáte a nebude to příjemné :) Ideální použití je šampon, maska a poté balzám, nebo alespoň šampon a maska.

4.) Ošetření konečků vlasů

Konečky jsou nejcitlivější část vlasů, nejvíce vystavovaná mechanickému poškození a lámání nebo třepení jsme poznala asi každá. Používání sér a olejíčků na konečky vlasů se vyplácí. Sérum funguje jako ochranná bariéra, uzamyká vlhkost ve vlasu a snižuje riziko dalšího poškození. Může samozřejmě i regenerovat a pomoci i jako termo-ochrana při fénování. K péči o konečky ovšem patří i jejich pravidelné zastřihování. Dlouhé vlasy jsou snem mnoha žen, není ale nic horšího, než smutné myší ocásky ve vlasech na oko dlouhých. Vypadá to strašně! Oželte vlasy za každou cenu co nejdelší a nechte si je zastřihnout. A to opakujte každé tři měsíce až půl roku. Olámané, roztřepené a prořídlé konečky vám parádu nikdy nenadělají. 

5.) Nežehlit, minimálně fénovat

Chcete-li vlasy krásné a dlouhé, budete muset zapomenout na žehličku. Ať si koupíte sebelepší, sebeiontovější a sebekeramičtější, pořád je to žehlička. Voda se vaří při 100 stupních, vy žehlíte vlasy něčím, co má těch stupňů minimálně 180. Jednoduše řečeno si ty vlasy potrháte a vysušíte. Že máte ty vlasy bez žehlení ošklivé? Žehlením lepšího stavu nedocílíte. Vzhledu možná, ale na jak dlouho...  Pokud musíte fénovat, zvolte střední teplotu a vyšší rychlost vzduchu. Nikdy nefoukejte vlasy příliš horkým vzduchem a nepřikládejte fén až k vlasům.

6.) Hydratace zevnitř

Vlasy potřebují vodu stejně jako každá další buňka našeho těla. Nezapomeňte dodržovat pitný režim. Jakýkoliv poklesek v doplňování tekutin se vám vždy objeví hlavně na vlasech, nehtech a pleti.

7.) Vitamíny, doplňky

Stejně jako špatný pitný režim, i špatná strava se odrazí na vlasech. Nemá ale smysl být otrokem vlastních vlasů a odškrtávat si, co jste měli sníst a snědly. Na trhu je mnoho kvalitních doplňků, které tělu dodají vitamíny a minerály potřebné pro krásné a silné vlasy.

8.) Česat s opatrností

Nejlepší způsob, jak si zničit vlasy bez chemie, je česání "na drsňáka". Nekartáčujte vlasy hlava nehlava. Jsou zacuchané? Rozčesávejte je od konce. I tak to jde špatně? Použijte kondicionér ve spreji ( např. Gliss Kur ) a opatrně to zkuste znovu. Nervěte je, buďte opatrné. Potrhat si vlasy jde bohužel velmi snadno. U mokrých to platí 100 násobně více, rozčesat opatrně mokré vlasy lze, doporučuju hřeben se širokýma řídkýma zubama nebo Tangle Teezer, ale vlhké vlasy nechte být. Jsou v tomto stavu extrémně náchylné na poškození. 

9.) "Bezpečné" vlasové doplňky

Není gumička jako gumička a skřipec jako skřipec. Obyčejné kuchyňské gumičky vám vlasy přeříznou a to velmi snadno. Stejně tak skřipec s ostrými hranami zubů. Čím je gumička širší a ideálně textilní, tím lépe. Já nedám dopustit na Invisi Bobble a tlusté froté gumičky ( moje drdolovky ). 

10.) Blond jen z rukou odborníka

Věřím, že už se dnes dají i v drogerii koupit šetrnější přelivy a barvy, nemáte ale šanci koupit si šetrný zesvětlovač nebo melír. Pokud chcete krásnou blond nebo melír a k tomu i krásné neupálené, vyhledejte kadeřnici. Bohužel i v řadách kadeřnic jsou umělkyně, které vlasy spálí, doporučuju tedy zaměřit se i na recenze a zkušenosti zákazníků, než se k nějaké kadeřnici vydáte. V poslední době se hodně objevuje téma Olaplexu a já ho v případě blond barvení vřele doporučuju začlenit do péče. 


Aplikujete tato pravidla i u sebe? Znáte je? Máte nějaký svůj tip, který se tady neobjevil? 


Mějte se krásně ;)

20 komentářů:

  1. Ahoj,
    Můžu se zeptat jaké vitaminove doplňky pro vlasy by jsi doporučila? Já mám ted úplně klasicky biosil, přišel mi složením stejný(lepší) než 5x dražší produkty.
    A druha otázka je k olaplexu. Ten znám už dlouho, tedy krok 1a2 od kadeřnice a z vysledku jsem nadšená. Po tvém vcerejsim příspěvku uvažují o koupi 3ky domu. Jak často používá s?
    Díky za odpovědi a pěkný den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Biosil je fajn, ale v poslední době nedám dopustit na Donna Hair Forte :)
      Aplikace trojky má určitě smysl, je to udržovací fáze a je to obrovsky znát. Používá se obvykle jednou týdně, ale je možné používat ho i častěji :)

      Vymazat
  2. V tom bodě o česání jsem se poznala;D Hrozně se mi cuchají vlasy a když už jsem naštvaná, buď je stáhnu do drdolu nebo je rvu hřebenem. Ale asi to hodně sousvisí s tím, že můj pitný režim je šílený...

    http://kate-trends.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Se všemi body musím souhlasit, třeba žehlení, byly doby, kdy jsem žehlila víc než zdrávo a na těch vlasech se to prostě podepsalo. Teď už žehlím jen hodně zřídka, to stejné platí i o fénování a je to o dost lepší.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlas ve všech bodech, jen to foukání - po umytí vždy fénuji, jinak mi vlasy plihnou. Žehlící mánie se mi naštěstí vyhla. Napiš prosím alespoň krátkou recenzi na tu Alcinu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty mas proste nejkrasnejsi vlasy na ceske blogoscene.

    mmch-Ivco, nemas novy nos:-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, moc děkuju! :* Nový nos nemám :)) Já jsem se tři roky odhodlávala nechat si vyříznout pihu, na nový nos jsem příliš velký srab :D U mě matou fotky a úhel focení, z profilu je nos menší než z poloprofilu :) Realita je asi někde uprostřed :D

      Vymazat
    2. Ivi, tak to se omlouvam.Jsi proste naprosto dokonala.Opravdu, u poslednich fotek na instagramu mi vylozene spadla celist.
      Mej se moc hezky a tesim se na clanek o Olaplexu.

      Vymazat
    3. Lucko, vůbec se neomlouvej :)) Já moc děkuju za tak úžasný kompliment, od ženy opravdu potěší :) Ale dokonalá určitě nejsem, jen spokojená a to asi dělá hodně ;) Článek je naplánovaný na 7:30 :) Krásný zbytek večera :*

      Vymazat
    4. Ivco, jestli si pamatujes, tak jsme si kdysi hodne psaly na Omlazeni-Lusinda-obe kdysi u CP.Moc rada koukam na instagram, ale nejen kvuli tobe, byt jsi fakt krasna zenska, ale trochu stalkuji Rachelku.
      A jak je ta republika mala, moje mama zna tveho muze z Brna, jeste co by studenta.A pry uz tehdy byl fajn.
      Krasny vecer..a fakt je videt, ze jsi stastna a spokojena.
      Moc ti to preju!

      Vymazat
    5. Jee, jasne, ze pamatuju, no tak to je sranda :) Jeste jednou dekuju, i za Rachelku, ze ma takovou milou priznivkyni :))
      Tak to je sranda, jak je ten svet maly :D Michalovi jsem to ted rikala a ze dekuje a taky byl zvedavy, jak se maminka jmenuje :D Nevim, jestli mate stejne prijmeni ( Ji*** ), ale to mu nic nerika :)
      I tobe preju krasny vecer a opravdu moc dekuju za mile radky :*

      Vymazat
    6. Nemame stejne prijmeni, mamka sla loni do duchodu a mozna si ji tvuj muz ani pamatovat nebude.Ale je fakt sranda, jak je svet malej, ze jo?Ja byla cca pred tydnem na dentalce a koca u sv. Anny se chlubila, ze zna prezidenta a ze ho zna i moje mamina a ja se rehnila, ze ho znam tez...z instagramu me virtualni zname pres nehty a vlasy.
      Pusu Rachelce, kocce nejkrasnejsi.

      Vymazat
    7. To už je skoro jako venezuelská telenovela :D :D Jak se jmenuje kóča od sv. Anny? Michal je zvědavej :D Koukám, že pana prezidenta znají nakonec úplně všichni :D
      Pusa vyřízena :)

      Vymazat
  6. Naadherne vlasky!!!! Vsak do nich aj investujes vela casu a aj dost peniazkov. :)
    Ja mam velmi jemne vlasy a ked si dam balzam, prip. masku, tak este tyzden ich mam uplne splasnute/splinute... neda sa s nimi potom nic robit, su este jemnejsie a vobec po uprave nedrzia.. :(
    Okrem toho si ich farbim, takze extra starostlivost by potrebovali... vedela by si mi, prosim, nejak poradit?

    OdpovědětVymazat
  7. Mám síce len 17, ešte som si však nikdy vlasy nefarbila, ba ani melírovaná, či zosvetlované. Inak máš krásne vlasy :) Kika - Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, mužu se zeptat kde se dá koupit loreal ...cellurar
    a jestli si dáváš olejíček do vlhkých vlasu (konečku)
    koukala jsem na jojobový, nějaké zkušenosti s ním ? díky
    vlasy mám čertvě ostříhané, nejsou suché ani roztřepené

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*