pátek 10. srpna 2012

Zpytuju svědomí - o zubech podruhé...


Krásný páteční večer :)

Nedávno jsem psala článek o tom, co mi v poslední době udělalo radost. Zmínila jsem se, že jsem se konečně dokopala k tomu, abych zaškemrala u kamaráda - zubaře a začala si dávat do kupy svoje zubní resty. A taky o tom, že jsem se donedávna zubařů šíleně bála. Nečekaná spousta z vás napsala, že má ze zubařů taky strach ( a já vážně vím, co to je se bát a rozumím vám ). V reakci na jeden takový komentář jsem napsala, že si stejně stojím za tím, že je každý zubař tak trochu sadista. Když si pak tenhle článek přečetl můj zubař, byl to pro něj impuls něco mi k tomu napsat.

Po pravdě - po přečtení jeho mailu jsem se zastyděla...

 Za 1. musím říct, že si svého zubaře vážím. Že to nejen fajn člověk, ale taky velmi dobrý lékař, se skvělým přístupem, precizní a pečlivý. Že jsem mu vážně vděčná, že mi nedal "sežrat", že jsem zanedbala prevenci. A že moje poznámka o sadistovi nepatřila jemu, protože on si to nezaslouží.

Za 2. je prostě pravda, že se sice zubařů bojíme, ale většina z nás jen proto, že jsme se vyprdli na prevenci, že někdo z nás občas tak trochu kašle na zubní hygienu a k zubaři jdeme až v momentě, kdy to bolí tak, že se skoro nechce žít... Já nejsem jiná a čím víc času uběhlo od poslední prohlídky, tím větší strach ze zubaře jsem měla. 

Dostala jsem od Honzy svolení část textu z jeho mailu použít. Můžu toho napsat kilometr jako pacient, ale ten pohled z druhé strany může nastínit jen zubař a jsem ráda, že on se k tomu neplánovaně propůjčil :) Třeba vás to zaujme, třeba ne, třeba vás to donutí se nad tím zamyslet, ale to už je na vás. Není mým úmyslem dělat ze sebe osvíceného člověka, sahat vám do svědomí a tak podobně. Spíš mi přišlo hodně zajímavé podívat se na strach u zubaře z pohledu lékaře :)



...Chtěl bych ti ale něco napsat k tvé větě, že každý zubní lékař musí být tak trochu sadista. Vím, že jsi to nemyslela tak uplně vážně, ale přesto....

Jde o to, že každý výkon v medicíně se dělá proto, že má svůj důvod. Když jsem pracoval v nemocnici, nastaly i případy, kdy se lidem musí odoperovat půlka obličeje - třeba po úrazech, při nádorech, apod. Žádný z těch výkonů jsem ale nedělal proto, že bych si chtěl "říznout", ale prostě proto, že bylo nutné to udělat.

Dnes je situace stejná. Když mám někomu vytrhnout zub, tak to udělám. Ne proto, že bych z toho měl radost, ale proto, že je to nutné. Dnes se spíše než běžné stomatologii věnuji tzv. dentoalveolární chirurgii - spousta lékařů ke mně posílá své pacienty k různým chirurgickým výkonům - zuby moudrosti, cysty kostí, cysty rtů, atd.. Každého pacienta ale před výkonem sám vyšetřím, abych rozhodl, jestli je výkon skutečně nutný. Nikdy nelze zapomínat ani na to, že každý výkon má svá rizika. Když někoho operuju, nemám z toho radost, je to prostě moje práce a výkon dělám proto, že je potřeba.

Při své práci se řídím heslem, že nejlepší léčba je prevence. Proto také svým pacientům říkám, že nejlepší ošetření, které jsem kdy udělal, je to, které jsem nikdy dělat nemusel. To platí, ať jde o rutinní opravu zubu, nebo náročný chirurgický výkon.

Když jsem si tu práci vybíral, ani jsem nevěděl do čeho jdu, ale ani předtím v tom žádný sadismus nebyl...

Moc Honzovi děkuju, že mi ( a vám ) umožnil pochopit, že je to tak trochu jinak, než si my, pacienti mrtví strachy, myslíme :)

Hezký zbytek dne a co nejméně bolavých zubů :)

33 komentářů:

  1. Já k zubařce chodím se slzama v očích i když vím, že mě nic nebolí, nikde se nic od minulé prohlídky nepohlo a opět se dozvím, že mám ,,krásny zoubky". :D Teď mě začlo bolet za posledním zubem - tam, kde by se měla objevit osmička, a denně se modlím, aby to hlavně ještě nebolelo tak moc, že bych k ní musela ! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč se slzami v očích, když chválí a nic nebolí? :)

      Vymazat
    2. Pokaždé mám panickou hrůzu, že mi už určitě něco najde :D

      Vymazat
    3. To ber tak, že je vždycky lepší, když na to přijde zubař sám dřív, než když se na to přijde až díky tvojí bolesti :)

      Vymazat
  2. Asi jsem divná, ale k zubaři chodím poměrně v pohodě. Ne, že bych měla tak dokonalé zuby (jen letos jsem si vybrala návštěvy u paní zubařky tak na 10 let dopředu)... Ale je mi jasné, že sama si s tím doma asi těžko poradím, že :-) odrané koleno si ošetřím, modřinu na ruce taky přežiju. Ale holt s tím zubem prostě nic nezrobím. Nejdu teda k paní zubařce (mimochodem velice milé osobě :-) s tím, že budu trpět jak pes (což je mi jasné, že budu). Jdu tam s tím, že ona jediná mi může pomoct :-)
    Mimochodem pěkný mail pan zubař napsal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ono - nadáváme na ně a přitom jedině oni nám pomůžou od tak hnusný bolesti, jakou je bolest zubů. Jsme nevděčná pakáž :D

      Vymazat
  3. Jsem tak nějak naučená, že prostě musim 2krát do roka k zubaři. V tom je asi ta výhoda, ale neříkám že se nebojím, ba naopak, jít tam je pro mě faktor strachu :D
    Na druhou stranu mě fakt nebaví čekat tam 3 hodiny (ač jsem objednaná) a pak odejít domů s tim, že mám zdravé zuby a že se to bude opakovat už za půl roku :D
    Já vím, že se o zuby dobře starám, ale stejně se bojím, že si něco najde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, klidně budu sedět tři hodiny v čekárně a pak odcházet s úsměvem bez kartičky s dalším termínem na vrtání :D
      Já teď nikdy nečekám a kartičku mám předvyplněnou docela slušně :D

      Vymazat
  4. Minule jsem se k tomu nevyjádřila, tak teď.
    Já už se od mala bojím zubaře, možná kdybych měla bezproblémové zuby tak je to jiné. Když mi rostly druhé zuby, tak asi čtyři přední mi musela zubařka vytrhnout, že mi za nimi rostly už druhé. Pak ten tamponek v puse a sliny s krví nebylo nic moc pocit. Ale stejně největší strach mám z vrtání. Už mám hodně plomb, opravdu dost, ale bohužel za to můžou i geny a kazivost zubů v rodině. A to vrtání fakt nedávám, i když mi tam dají inejkci tak mě to dost bolí, hodně nepříjemnej pocit a jako menší jsem u toho hodně řvala bolestí...asi to mám po tátovi, protože mamka s bráchou chodí v pohodě k zubaři, ale otec měl taky dost pauzy.
    A taky problém u mě začal, když šla naše zubařka do důchodu. Sice mamka našla jinýho k zubaře, kde jsem pak byla dvakrát i s bratrem a mamkou, ale teď se musím přiznat, že jsem skoro tři roky nebyla u zubaře :(. Je to tím, že rodina začla být nespokojena s tím novým zubařem, tak tím spíš jsem návštěvu odkládala a nechtělo se mi k němu. Teď má mamka prý lepší zubařku, už jsem k ní měla jít v zimě, ale jednak jsem dlouho nevěděla jaký termín kvůli zkouškovému a taky když jsem už jsem termín měla, tak jsem byla nemocná. Ale teď mám nový termín, tak už se bojím :(. Ale vím, že je to potřeba, jednak vím o kazu a taky už mi pomalu lezou ven tři moudráky.
    Promiň za tak dlouhý komentář, snad mě neodsoudíš a za čas ti taky napíšu, že mám zuby v pořádku :) a že pravidelně chodím na prevence a třeba se i přestanu tak bát (ale s tím nepočítám, to by se musely zuby umoudřit a nesměly mi je už vrtat a navíc se bojím, že ty moudráky budou muset ven :().

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak za 1. já tady nejsem od toho, abych někoho soudila. Zrovna já...
      Za 2. k tý injekci - holky psaly, že existuje nějaký gel ( vodička ), co voní/chutná po ovoci a která znecitlivuje to místečko, kam se píchá injekce. Používá se u dětí, ale dává se normálka i dospělákovi. Tak se na to zeptej. Mě injekce nijak neva, je to otázka vteřiny, jenom mi vždycky samo od sebe zaslzí oko :D
      No vidíš to, jestli máš možnost jít k dobrý zubařce, tak máš na půl vyhráno :) Na rovinu - ze začátku, když se řeší ty resty, to vyložená pohodička není, holt se musí zuby spravit, ale když už je hotovo, je to táááák fajn pocit :) Jako že to máš konečně za sebou a další kostlivec ze skříně je vyklepanej :)
      Moc ti držím pěsti a neboj se! :)

      Vymazat
    2. Dřív mi zubařka stříkala místo kolem vrtání nějakým sprejem, nebyl ovocný spiš jako bylinky,ale mě přijde, že to moc nepomáhá. Doufám, že tahle zubařka bude mít extra dávky injekcí,ať to trošku pomůžu, píchnutí mi nevadí, to až pak ta vrtačka, jak je ta bolest u hlavy tak to nedávám,možná dvě sekundy to zvládám.. Tolikrát jsem si říkala, že bych chtěla mít zuby jak hlodavci, stačí jim si je od jídla spilovat a jsou v pohodě :D.
      Díky za podporu, těch restů bude asi dost,hlavně se bojím jednoho většího kazu a pak těch moudráků, bojím se, že mi je třeba budou vysekávat a že to nedám, jsem hrozná hysterka v tomhle :(, v dobrém závidím těm, co se nebojí zubaře a i mají bezproblémové zuby.
      Škoda, že jsem nebyla objednaná na tenhle týden, příští týden mě čeká hodně moc důležitá zkouška, to bych se bála míň. Předtím jsem byla u zubaře těsně před řidičákem a bála jsem se míň, tím že jsem měla horší věc před sebou a zrovna i mi nenašel kaz.

      Vymazat
    3. no teď je to nějaká vodička prej, jahůdková snad :D
      Hele, mně dá vždycky Honza dvě injekce a necítím lautr nic :) Akorát jsou cítit ty vibrace, ale to mi neva :)
      Leni, já tě uklidním, já mám těch restů 5, dva mám za sebou, 3 mě čekají, pokud se neobjeví něco dalšího ( snad ne ). Druhý rest se řešil včera, taky velkej kaz, schovanej, potvorák :D
      Chceš motivaci? Jestli se do dvou měsíců neobjednáš k zubaři, mám nárok na všechny tvoje laky, šampony a to zadarmo! :D

      Vymazat
    4. Tak taky zažádám o dvě injekce, protože já tu bolest z vrtačky nesnáším, asi tak dvě první sekundy to je dobrý a pak ne. Taky mi vadilo u minulýho zubaře ten smrad z vrtání, to u tý dřívější nebylo.
      Hned zítra zavolám mamce, jestli mě objednala, nechala jsem objednání na ní :D.
      Snad už tě čekají jen menší kazy a pak budeš mít klid na chvíli a dobrej pocit :).
      Hele já mám poslední dobou s motivací hodně velkej problém..v pondělí zkouška, kde mi jde o mou studijní budoucnoust,těžkej předmět a učitel,u kterýho to udělalo zatím poměrně málo lidí z oboru a stejně se nemůžu pořádně donutit do učení. I jsem si dávala motivaci, že když se určitou část naučím, tak si pak objednám další laky a nenaučila jsem se a laky už jsou na cestě :D.
      A jinak šamponů bych se vzdala, ale laků ne, i když by mi to možná pomohlo :D, závislost mám velkou, a to jsem jim naplno propadla před rokem. A už to úspěšně šířím kolem sebe, kámoška na vejšce si díky mě taky začla dost kupovat laky a přítele sestra a mamka už si koupili destičky na razítka a tisknou, když to viděly u mě a zkusily si to :D. A mám fakt radost, že budoucí tchýně začla pravidelně lakovat, má sestru, co dělá manikérku a od ní dostává čas od času opi laky, tak aspoň nestojí smutně v krabici :D. Škoda, že jsem ještě nedostala taky lak od ní..ale jedu s ní v září na veletrhy, tak se těším.
      Promiň, že jsem se tak rozepsala dneska :). No nic, jdu se zkusit vrhnout na učení. Měj se krásně a užij si víkend :).

      Vymazat
    5. Tak se pěkně objednej nebo si pro ně přijedu :D
      Hezký víkend i tobě a ať ti jde učení od ruky ;)

      Vymazat
  5. Jsem asi divná ale k zubaři chodim ráda :D.. vyhnu se tim aspoň z části škole a vyslechnu si chválu na mý zuby. Jako kdybych někdy v životě měla kaz, nebo plombu nebo tak, tak už tam asi nechodim ráda, ale vzhledem k tomu, že jen přijdu a řekne mi že mám skvělý zuby a jdu, tak je to fajn:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do roka a do dne chci napsat to samý! :D

      Vymazat
    2. Tak tohle mi má bývalá zubařka taky pořád říkala a pak jsem přešla k novému a ten mi musel předělávat skoro celou pusu kolik mi tam našel kazů a na tu předešlou pěkně nadával. Tenhle zubař je ale skvělý, pár injekcí a nebolí nic. Předtím to byla stará ježibaba před důchodem, tak jí bylo všechno jedno a radši zuby pochválila, než aby měla práci. A ten nový všechno moderní, nejnovější přístroje, skvělej přístup a hlavně fakt nic nebolí.
      Aneta

      Vymazat
    3. Aneto, tohle jsem slyšela už od dost lidí a hodně hustě, že jim prý nový zubař našel třeba 9 kazů....taky jsem neměla žádnej kaz, ale moje předchozí zubařka mi nedělala nikdy rentgen, jak jsem ji změnila a jinde mi udělali rentgen, hned byl jeden mezizubní na světě :)

      Vymazat
    4. Dáši, tohle mi taky Honza vyprávěl...

      Vymazat
  6. Já k zubařce chodím každé 3 měsíce a opravdu nic nepodceňuju. Vždycky, když tam jsem, tak mě hned objedná za 3 měsíce na další prohlídku, abych se nevymlouvala, že jsem na to zapomněla se objednat, neměla čas apod. Moje zubařka to takhle dělá prostě automaticky. Jsem takhle zvyklá od svých snad už svých 9 let, protože mám zvýšenou kazivost zubů.
    Jako malá, když mě narostly nové přední zuby jsem to pěkně podcenila a udělal se mi na novém (úplně PŘEDNÍM) zubu kaz. :( Bylo mi asi 10-11 let. Ikdyž ho mám zablombovaný bílo plombou, několikrát a opravdu přesně, pořád je tam černá tečka, která je trošku vidět a dotěd' toho lituji, jak jsem přední nové zuby podcenila. :((

    Naštěstí jsem už ponaučená a na kontroly chodím fakt pravidelně. :) Ze zubařky mám vždycky malilinkatý strach, ale někdy, když mě pochválí tak tam jdu příště i ráda! Ale pořád mám respekt. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zubaře ( a všechny doktory ) spíš obdivuju, že dokážou všechny ty operace provádět, já bych to nikoho říznout nedokázala. Ale každé návštěvy se bojím, ať už jde o zubařku nebo jen obvodní lékařku :D

    jsem ostuda a návštěvu zubařky jsem oddalovala celých šest let....no a taky se mi to vymstilo - 6 kazů najednou. Teď už jsem se konečně poučila (haha v 21 letech, sláva!:D) a chodím každý půlrok:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako přišla jsi na to o celých 7 let dřív než já, gratuluju :D

      Vymazat
    2. Teda jako že mi je 28, než jsem nebyla u zubaře 13 let :D

      Vymazat
    3. Tak zubaři na to mají školy a vědí co dělají. A jak říkal pan doktor v dopise, dělají zákroky které musí. Jsou profíci ne. Já jako laik, bych se bála říznout do čehokoliv, ale mít to vystudované a vědět co a jak, tak bez obav, když vím co dělám.
      Aneta

      Vymazat
  8. Jo, zubaře taky obdivuju =) Když jsem byla malá, hrozně jsem se bála. Ale potom jsme s tátou objevili tu nejlepší zubařku. Je strašně milá a vždycky mi řekne co a jak, abych se nemusela bát. A můj rovnátkář je taky super =)

    anesagill.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to jsem na tom jako ty a moc Ti přeju, že jsi našla takového hodného zubaře. Bohužel se takový těžce hledá. Nemyslím si, že by každý zubař byl sadista, ale bohužel i tací jsou a na mě zanechala stopy naše školní zubařka všeobecně známá sadistka bohužel v naší vesnici jediná takže všichni k ní a žádné ulejvání a dojíždění do města. Zásadně odmítala umrtvovací injekce a to u všech zákroků (to, že ji nedává u malých kazů samozřejmě chápu), člověk prý musí nějakou bolest vydržet ,spolužačku vyhodila i s rozvrtaným zubem, protože brečela atd.Mně vrtala zuby sice jen třikrát za tu dobu, ale ten poslední zákrok si pamatuju dodnes a už je to taky 13 let. Ten byl pro mou prevenci osudný. Myslím si, že hodně lidí má ze zubařů strach, protože narazili na něco podobného a kdo ne je štastný člověk. Samozřejmě prevence je nejlepší a teď si nadávám proč jsem se hned jak to šlo nepřehlásila jinam a nechodila pravidelně.ale ty jsi mě inspirovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě to teda není 13 let, ale asi 5. Nicméně přesně jako u tebe, i u mě za ten strach mohla školní zubařka, která opravdu byla sadistka, věčně dětem trhala tváře vrtačkou, vrtala až někam k patě a tak podobně. Naštěstí jsou dneska zubaři na úplně jiný úrovni a kvalita péče se diametrálně liší od toho, co bylo v době naší školní docházky...
      Jsem ráda, že jsem tě inspirovala a držím ti pěsti! Ono to stejně nikdy nedopadne jinak, než že se tam s bolavým zubem nakonec musí a určo je lepší jít dřív, než když už se bolest nedá vydržet...

      Vymazat
  10. Já se návštěvy zubaře bojím proto, protože moc dobře vím, jaké to je, když zuby bolí, případně jak to bolí při vrtání a považuju to za největší bolest, jakou jsem zatím zažila... Strach je to tedy pouze z bolesti, vím, že zubaři sadisti nejsou a většinou se snaží pracovat rychle, aby pacient trpěl co nejméně. Ještě že teď už mám nového zubaře, ta předchozí paní kvůli jedné plombě vrtala třeba 2 hodiny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě nedávala při vrtání injekci? I když ta moje taky nedávala, brrrrr... Teď mě vrtání vůbec nebolí, necítím zbla nic a ani to pak nijak citelně "nepřichází k sobě". Spíš mě pak většinou rozbolí hlava z toho, jak jsem zbytečně vystreslá :D

      Vymazat
  11. Já chodím se strachem..ale ten super pocit když to mám za sebou a odcházím od něj..je k nezaplacení

    OdpovědětVymazat
  12. Nechápu proč se někdo bojí zubařů, řekla bych, že se spíš bojí toho celého období kdy na zuby kašlali a ví o tom, můžou si za to sami... A sadista? Ctj za blbost? Nevím no, možná to je tím, že mám skvělého zubaře už odjakživa a nepoznala jsem nějaké horší abych měla "strach" ...

    OdpovědětVymazat
  13. Přečetl jsem tu dost pozitivních i negativních zkušeností. Je zkrátka pravda, že mezi zubními lékaři jsou velké rozdíly v kvalitě práce. Jak má ale laik posoudit, jestli si lékaře vybral dobře? Jak má posoudit, jestli lékařem navrhovaný výkon je správný a musí ho skutečně podstoupit?

    Nejlépe kvalitu práce zubního lékaře dokáže posoudit opět jenom zubní lékař. Téměř obden mám proto v ordinaci pacienta, který si u mě sám objednal nezávaznou konzultaci. Já ho vyšetřím a odpovím mu na jeho otázku, jestli je v dobrých rukách či nikoliv.

    Všechny takové konzultace si pacient hradí a záleží proto jenom na něm, jestli se o našem vyšetření jeho zubní lékař dozví, nebo ne. Služba nezávazné konzultace u nás zatím bohužel není příliš rozšířená. Nebojte si jich ale využít, rozhodně tím nic neztratíte.

    OdpovědětVymazat
  14. Já teda zase spíše sázím na prevenci, protože právě nechci trpět u zubařky. Jinak moje zubařka je takový průměr.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*