sobota 4. srpna 2012

Alergie na slunce + opalovací krémy

Krásný sobotní večer :)

Na téma dnešního článku mě přivedl můj kamarád Honza. Nejdřív nadhodil, ať napíšu něco o opalovácích a pak se mě zeptal, jestli vím, že existuje sluneční alergie. Bohužel vím...

Začnu tedy tou alergií. 

Sluneční alergie ( nebo taky sluneční kopřivka ) je nesmírně protivná věc, která dokáže znepříjemnit a zkazit dovolenou nejen u moře. Může i přijít z nenadání - 30 let jí nemusíte mít a najednou se s ní musíte potýkat. Je to pěkně nevyzpytatelná potvora...

Alergie na slunce se projevuje podobně jako kopřivka z ovoce - svědivé pupínky, flíčky, puchýřky, postižená místa jsou oteklá, v horších případech jde až o rozsáhlé bolestivé fleky a výjimkou není ani horečka. Sluneční alergie svědí úporně. Strašně, šíleně, nekonečně



Nejčastěji se objevuje na dekoltu, na pažích, ramenech, zádech, na holeních, nártech a bohužel i na obličeji. 

Jak alergii zklidnit? Pokud se projeví jen jako flíčky nebo pupínky, pomůže Fenistil gel, calciová mast, případně panthenol ( sprej, mléko ). Tohle mám odzkoušeno já a za sebe nejvíc doporučuju ten Fenistil. 
Pokud se ale dostanete do fáze, která je vidět na obrázku, pak už se obvykle kromě ošetření zevně i doporučuje vzít si prášek proti alergii. Vím, že takový nabízí i právě Fenistil, ale co vím, funguje i Zyrtec.

No, a samozřejmě se vyhýbejte slunci, udržujte se někde v chládku a hodně pijte. Do pokožky postižené alergií se sluníčko doslova zabodává a je to strašná bolest :/ Stejně tak je nepříjemné, když se pokožka zpotí, takže se opravdu raději držte bokem od slunce a horka.

Já na alergii trpím od malička ( holeně, paže, dekolt ), nikdy jsem naštěstí neměla nijak hroznou formu, ale třeba dovolenou v Dominikánské jsem díky alergii ( stejné, jako má paní na obrázku :( ) skoro z poloviny proseděla ve stínu, zabalená a na moře jsem jen koukala... Čím jsem starší, tím je to lepší. Přijde mi, že alergie s věkem slábne, ale nevím, jestli je to tak vždycky. 

Prevence možná existuje, ale já na ní nepřišla. Respektive jsem nepřišla na způsob, jak se té zpropadené alergii vyhnout úplně. Trochu pomáhá se před plánovanou dovolenou u moře dopovat betakarotenem, připravit kůži na sluníčko několika návštěvami solárka, neležet na přímém slunci v době, kdy je nejvýš na hlavou ( 11:00 až 15:00 hod. ), na začátku dovolené dávkovat slunce střídmě a samozřejmě se zásobit kvalitní opalovací kosmetikou, minimálně se SPF 30

Já jsem kosmetiky vyzkoušela mraky a tady je přehled toho, s čím mám docela dobré zkušenosti a díky čemu se od vody / moře vracím prakticky bez alergie ( nebo jen se slaboučkou formou ).



PIZ BUIN

Začnu tím nejdražším, ale taky tím nejúčinnějším. Piz Buin nabízí i přímo řadu určenou pro pokožku trpící sluneční alergií. 


Tuhle řadu jsem já nikdy neměla. Cena je tedy poměrně dost vysoká, ale komu kdy alergie zkazila dovolenou, ten asi rád nějakou korunu obětuje... Je na ní spousta chvály a až doplácám to, co mám, vyzkouším ji.  Momentálně mám od PIZ BUIN tenhle sprej:


Jde o sprej podporující opálení, SPF 30. Je to lehoučké mléko, dobře se roztírá, jemně voní a i když není přímo určené pro pokožku s alergií, mě jako prevence pomáhá. Určitě u téhle značky do budoucna zůstanu. A hrozně dlouho vydrží! Kosmetiku PIZ BUIN koupíte převážně na internetu, o kamenné prodejně nevím...


Ambre Solaire


Mléko na opalování Ambre Solaire jsem si koupila jako nouzovku ve Francii a ona to nakonec taková nouzovka nebyla. Sáhla jsem po odlehčeném mléku, protože nesnáším hutné krémy a přijde mi, že svým způsobem nedělají dobře právě ani kůži s tendencí k alergii. Light&Silky SPF 30 je opravdu lehoučké mléko, hezky voní, skvěle se roztírá a kůže vůbec nelepí. Alergii sice úplně nezabránilo, ale projevila se až v momentě, kdy jsem to se sluněním dost přepískla. Nicméně šlo jen o slabý projev na holeních, takže spokojenost, rukám a dekoltu se to úplně vyhnulo. Stojí kolem dvou stovek a koupíte ho běžně v drogerii.


Nivea Protect&Bronze


Další nouzovka, tentokrát z Naxosu. Opět SPF 30, já už ani jiný nekupuju. Je to řada, která napomáhá opálení extraktem z třtiny a je bez přídavku samoopalovacích složek. Musím říct, že s ním jsem měla nejhezčí barvičku, které se mi kdy povedlo docílit a to se opaluju poměrně dost blbě. Vcelku slušně obstál v i hodně zatěžkávající zkoušce, kterou byla dovolená v červenci na Naxosu - 40 přes den, minimum stínu a chladu ( dovolená obytkou ) a taky minimum sladké vody na opláchnutí. Trochu mě svědil dekolt a ruce, ale jako dobrý, palec nahoru. Stojí kolem dvou stovek a sehnat se dá běžně v drogerii.


Astrid s betakarotenem


Když zabrousím do českých luhů a hájů, dalo by se docela doporučit i opalovací mléko s betakarotenem od firmy Astrid. Mléko je lehké, má oranžovou barvu a docela dobře se roztírá. Nicméně ho doporučuju spíš pro pokožku, která už má začátky na sluníčku za sebou a není takové riziko, že bude reagovat alergií. Stojí kolem stovky a sehnat se dá běžně v drogerii. 

Možná se mě budete ptát na Daylong - opalováky od Daylongu jsem měla, je to kvalitní kosmetika, ale teda s alergií mi nepomohl vůbec...

Krásný zbytek večera :)



30 komentářů:

  1. tak t oje článek přesně pro mě, alergii na sluníčko mám :(

    OdpovědětVymazat
  2. Alergii nemám, ale Balea nabízí opalovací krém pro citlivou pleť, který má zabraňovat alergii na slunce a Mallorca akné. Osobně jen můžu říct, že je mastnější a nespálím se s ním, i když jsem na slunci třeba 7 hodin v kuse :)
    http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&safe=off&biw=1366&bih=600&tbm=isch&tbnid=SUfdrqpawLD_AM:&imgrefurl=http://kleenezicke24.blogspot.com/2010/05/balea-sundance-sonnenschutz-med.html&docid=7ZF_hL8XYCBMIM&imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_A9TLpBHDiqo/S_PAVBLUYsI/AAAAAAAAAWw/pKRqx-Ow_tM/s1600/sundance_med_artikel.jpg&w=530&h=470&ei=-34dUOnYE-Hl4QTQ7YF4&zoom=1&iact=hc&vpx=108&vpy=133&dur=45&hovh=211&hovw=238&tx=137&ty=102&sig=109783460761399778924&sqi=2&page=1&tbnh=119&tbnw=134&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:0,s:0,i:69

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli by nebyl problém s tou mastnotou, ale vypadá zajímavě, kouknu po něm. Díky za tip! :)

      Vymazat
    2. To je pravda,když se člověk zpotí (např. při práci na zahradě) tak to není nejpříjemnější. Ještě vím, že si kamarádka chválí opalováky od La Roche Posay (má hodně citlivou pleť), ale jsou dražší.

      Vymazat
    3. Ono se bohužel při alergii na opalovácích fakt moc nevyplácí šetřit...

      Vymazat
  3. ...právě ji mám a strášně to svědí!:D horší je, že jsem ještě týden u moře, takže ji ignoruju a zbavim se jí, jako vždycky, až přijedu domů. co ktomu říct, všechny alerie jsou svině:D;) jinak super super super článek, díky!:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoč si tam do lékárny a něco si pořiď, ať tě to netrápí až do konce dovolený, to by byla vážně škoda...
      Oni něco poradí, kór v těch turistických destinacích, tam je to na denním pořádku :)

      Vymazat
  4. mě se alergie na slunce objevila ve 30, když jsme byli ve Špenělksku a letos se mi po 8 letech zase objevila. Je to tím agresivním sluníčkem. loni a jindy, když nebyly vedra tak dlouho, tak nic. Ale letos se slunce činí,takže alergie znovu vykukuje. Mám jí i na uších:(

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, alergii jako takovou naštěstí nemám, ale v horku trpím na ekzém v ohybu lokte... Taky to ale svědí jako čert a nejvíc mi na to zabírá od Saloos bio Karité Atopiderm - možná by to šlo použít i na tu alergii, je to přírodní mastička, takže když nepomůže tak by neměla ani ublížit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to s tou mastičkou a alergií takový těžký. Ta calciová mast taky není úplně ideální. Nejlepší je ten Fenistil gel, protože se nemusí ani nijak extra vtírat ( je i roll-on ) a tím dráždit kůži :/ Jak se mu sí na tu alergii něco moc roztírat, je to peklo...

      Vymazat
  6. Jééžiš tohle je můj strašák!! Začala jsem jí mít v šesnácti v dekoltu, vůbec jsem nevěděla, co to je, tak jsem hned utíkala do lékárny a tam mi dali ten Fenistil gel i tabletky a naštastí to pomohlo celkem rychle. Letos jsem jí ještě neměla, zatím u nás léto moc nebylo, ale když už to sluníčko vylezlo, tak jsem si dekolt a ramena namazala padesátkou od Biodermy a bylo to v pohodě, takže jsem naštěstí letos pro Fenistil do lékárny nemusela. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Alergie na sluníčko je strašná věc, nikdy nevím, jestli se na slunečné dny těšit, nebo je proklínat.
    Skvělý článek, jsem si jistá, že pro hodně lidí bude užitečný. :)

    OdpovědětVymazat
  8. fenistil je jedinej účinnej :-) tedy gel S.M.

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se objevila alergie na slunce poprvé v 16 u moře. Nikdy předtím jsem o tom neslyšela a přišlo mi to jako ptákovina, mít alergii na slunce. Nicméně, když jsem to probírala se mudr, tak mi řekla, že kdo už tu alergii jednou má, tak se jí po celý život nezbaví. Já ji mám jenom v té mírnější formě, takže na mě celkem Fenistil a Panthenol zabírá. Je ale fakt, že i v této formě dokáže znepříjemnit dovolenou :/

    OdpovědětVymazat
  10. Mě se občas udělá u moře, naštěstí jen jako svědící krupička bez zabarvení.

    Nepouživám na to nic, dříve jsem se snažila to zakrýt, ale efekt nemělo. Tak se na to normálně opaluji, jen natřu 50 faktor a za den to zmizne..

    OdpovědětVymazat
  11. Alergie na sluníčko se mi objevila v 25 letech. Doktorka mi zkušeně poradila, ať teda na slunce nechodím :-))) Takže jsem se mazala Daylongem a podobnými z lékárny, ale to jsou jenom berličky. Bylo to fakt příšerné, přitom kvůli alergiím syna jsem s ním jezdila každý rok na tři týdny k moři a to bylo pro mě utrpením.
    Ale už alergii nemám! To je tak osvobozující pocit... Teď ani nevím, zda-li to sem mám napsat, co mi pomohlo, je to přeci jen dost alternativní. Vysvobodila mě kineziologie, na kterou jsem šla z úplně jiného důvodu. Vždyt všechny alergie a ekzémy jsou vnitřní záležitost, krémy "léčí" jenom povrch.

    OdpovědětVymazat
  12. Alergii na sluníčko mám od mala, tu fotku co jsi tady přiložila, to je jak kdybych koukala na sebe do zrcadla :-/ Nic méně jsem hodně dlouho brala různé tabletky a po koupání (měla sem i exémy po koupalištích a tak..) jsem natírala krémem EXCIPIAL U LIPOLOTIO, a teď musím zaťukat, že v Chorvatsku se osypu většinou jen první den, pak to ustane a mám klid :)) Už se konečně nemusím schovávat ve stínu.

    OdpovědětVymazat
  13. Já alergií na sluníčko trpím asi poslední 4 roky. Mám vyrážku jen v dekoltu a pomáhá namazat se 50tkou krémem a mám klid. Spíš co my přijde,že poslední dobou mi nedělá dobře slaná voda,nevím,jestli někdo máte stejný problém,ale prostě jakmile tam vlezu,tak mě všechno štípe a pálí,nevím,jestli to může souviset s tím sluníčkem,ale předpokládám,že jo,jak je ta kůže ,,oslabená" tak to je pak neskutečný. A zrovna já,která jsem takovej vodní tvor:-D

    OdpovědětVymazat
  14. Ahojky, jen doplnění, kosmetiku Piz Buin mají v drogerii DM....

    OdpovědětVymazat
  15. Já měla alergii jako malá a pak to odešlo. Od minulého roku se mi ale začali dělat po slunění na nohou červené tečky jako když sedíš v trávě, ale za chvíli zmizí a nesvědí. Tak nevím, jestli by to mohla bejt ještě nějaká reakce pokožky na sluníčko =/.

    OdpovědětVymazat
  16. Taky mám alergii na slunce a až letos jsem se na to vyprdla, protože 50tky z lékárny jsou drahé a moc nezabíraly, tak jsem koupila 25tku v DM od SunDance a ještě jsem se neosypala, tedy pokud se každý den mažu, kosmetička mi doporučila mazat se i když nesvítí přímé sluníčko, ale běda jak zapomenu, takže krém mám v kabelce stále. Jinak když už se opuchýřuju, vezmu Zirtec a mažu pantenol.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, máš super blog! Čas od času tady zajdu pro nějakou tu kosmetickou radu a můžu říct, že jsem díky tobě (a k nelibosti přítele, který nadává, že bude muset postavit ještě jednu koupelnu, aby se mu na vanu a do poliček vešel alespoň jeden jeho šampon a sprchový gel :D) opravdu výhodně nakoupila nejeden kosmetický skvost:) Jo a mimochodem kosmetiku Piz Buin taky miluju a nakupuji ji v parfumerii Fann - mají tam pro ni vyhrazen jeden úsek :) Tereza

    OdpovědětVymazat
  18. Ja nemam alergiu na slnko, ale mam velmi citlivu plet, spalit sa dokazem aj za 15 minut na poobednom slnku. Musim si kupovat velmi vysoke faktory a uz aj pri SPF50 sa mi podarilo pripalit jemne... Takze stale hladam to prave orechove :/

    OdpovědětVymazat
  19. Díky za tenhle článek! Taky jí mám (poprvé se objevila v dětství, pak dlouho byl skoro klid - vykákaly mi vždy pupínky jen na nohou a zmizely druhý den, a asi od 25 se mi začala dělat i v dekoltu - asi jako na obrázku a taky na rukou a trochu na čele) a jsem s tímhle problémem široko daleko jediná, ty jsi to krásně shrnula - ten popis je úplně výstižnej! Když někomu řeknu, že na to trpím (a je to jeden z důvodů, proč nejezdím na lehací opalovací dovolenky do letovisek), tak koukaj jako že proč se mažu i na obyčejnou odpolední grilovačku na zahradě, když oni se mažou jen u moře, takový to: no a co, tak by se ti udělalo pár "nějakých" pupínků, no bóže.., a diví se, že si kupuju drahý krémy s vysokým faktorem a snažim se myslet na to, abych se jima taky i mazala :-) jinak to hrozně flákám. P.

    OdpovědětVymazat
  20. Mám stejný problém jako ty a můžu ti DOPORUČIT opalovací krémy DAYLONG http://www.daylong.sk/cz OPRAVDU MI POMOHLY, právě jsem se vrátila z dovolené u moře a po alergii ani stopa. Používala jsem dětskou 50 na kritická místa a 30 na zbytek těla. Jsem krásně opálená i přes vyšší faktory. Vyčetla jsem na ně typ na omlazení od žen, které měly stejné problémy. Cena je vyšší, kolem 600Kč, ale v našem případě se nešetří.

    OdpovědětVymazat
  21. alergii na sluníčko nemám ale na různé věci alergii mám prášek zyrtek doporučuji všem kdo má jakoukoli alergii vážně rychle zabere

    OdpovědětVymazat
  22. Tohle není alergie na slunce, tohle je plíseň ...

    OdpovědětVymazat
  23. Tohle není alergie na slunce, tohle je plíseň ...

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*