úterý 10. ledna 2012

Tónování blond vlasů bez použití chemických barev

Blond vlasy mají jednu obrovskou výhodu - dají se různě tónovat, aniž by bylo nutné použít chemické barvy. Tady máte pár přírodních i nepřírodních tipů, jak vlasy natónovat :)

Přírodní tipy:

Černý čaj



Ačkoliv to moc lidí neví, u světlých blond vlasů se dá docílit zlatavého lesku přelíváním vlasů černým čajem. Černý čaj se nechá vylouhovat, doporučuju alespoň 1 l nálevu, a po umytí šamponem se vlasy přelijí. Jelikož černý čaj vlasy vysušuje, doporučuju pak použít buď smývatelný kondicioner nebo leave-in kúru, která se nesmývá.


Heřmánek



Klasika pro blondýny :) Dodává zlatavý lesk a může mírně opticky zesvětlit. Buď se může udělat stejně jako u černého čaje nálev a tím pak vlasy přelít ( nevysušuje tolik jako černý čaj ) a nebo, pokud toužíte po výraznějším výsledku, udělat si heřmánkovou pastu. V malém hrnci ohřejete cca 3 dcl vody, vsypete 4-5 lžic heřmánku, zamícháte a necháte vařit 3 hodiny nebo tak dlouho, dokud ze směsi nevznikne pasta. Tu pak nanesete na šamponem umyté vlasy, ideální je použít šampon bez silikonů. Nechte působit klidně hodinu, smyjte a použijte péči. Upozorňuju, že se směs hůř vymývá.


Citron



Dá se použít různě. Štáva vymačkaná do litru vodu a použitá jako přeliv po mytí pomůže vlasy rozzářit, dodá lesk a prý i zabraňuje tvorbě lupů. V letních měsících se dá použít jako zesvětlovač, kdy v kombinaci se sluncem dokáže skutečně vlasy zesvětlit. Vymačkejte si šťávu ze dvou až tří citronů, naneste nejlépe štětcem na barvení vlasů buď jen na vybrané pramínky nebo i na celou hlavu a šup na slunce. Čím déle vystavíte "nacitronované" vlasy slunci, tím líp. Pozor!! Je nutné po smytí šťávy použít regenerační péči, citron vlasy hodně vysuší. Není vhodné praktikovat tohle často.


Med



Měl by velmi mírně zesvětlovat vlasy, ale nemám to osobně vyzkoušeno. Je k tomu potřeba surový, neupravovaný med, nejlépe přímo od včelaře. Nanést do vlasů a nechat alespoň 8 hodin působit. Lepší je ale pasta smíchaná z medu, citronové šťávy a lžíce olivového oleje. Důkladně smýt a nanést regenerační péči, vlasy mohou být sušší.


Nepřírodní tipy:

Silver šampon pro studenou blond



Většina blondýnek ho zná - šampon temně fialové barvy, po kterém získávají blond vlasy popelavý nádech. Barvivo obsažené v šamponu neutralizuje žluté a měděné odstíny vlasů, opticky je tak zesvětlí, projasní a dodá chladný až bílý tón vlasům. Působit se obvykle nechává 3 minuty, ale lze ho nechat klidně i 20 minut. Nevýhodou je, že silver šampony vlasy vysušují a také se může stát, že když to přeženete v délkou působení, vlasy mohou chytit fialovošedý nádech. Po pár mytích ale vymyje. K dostání je nepřeberné množství značek, můj nejoblíbenější je Silver Shampoo od Swiss-o-Par.



Šampony pro zlaté odlesky



Šamponů, které dodávají blond vlasům zlaté odlesky, není tolik, ale jsou. Obsahují mix žlutých, měděných až červených barviv, ve výsledku má šampon barvu od žluté po okrovou. Šampony jsou určené pro ty nesvětlejší odstíny blond vlasů. Při špatně zvoleném šamponu se může stát, že vlasy budou žloutnout, místo aby měly zlatý tón. Za sebe můžu vřele doporučit Schwarzkopf BlondMe Warm Caramel Shampoo, barva šamponu je temně zlatá a vlasy naprostou kouzelně tónuje.

Můj výsledek po dvouměsíčním používání Schwarzkopf BlondeMe Warm Caramel :)



7 komentářů:

  1. Príma nápady :-).Kdysi jsem heřmánek na oplachování používala a doopravdy zesvětloval.Ta kašička z heřmánku mne láká k vyzkoušení.Ale není to málo 4-5 dcl vody a 3 hod vařit,není třeba vodu dolévat? A jak často se může tahle kašička používat?

    OdpovědětVymazat
  2. KrasneToulani - ono jde i o to, jak kvalitní heřmánek máš - někdo používá kupovaný sypaný, tam bude potřeba to občas omrknout a případně vodu dolít, a někdo používá čaj vysypaný ze sáčků a ten je nadrcenej ( nedoporučuju používat... ), ten tolik vody nezbaští. Jo, vidíš to, ještě doplním do textu - ten heřmánek se musí ty tři hodinky táhnout, jen drobný bublinky, nesmí vřít.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám sice černé "hennové" vlasy, ale jako nápady se mi to velice líbí. Hlavně mě zaujal ten med, protože ho používám občas jako masku na vlasy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěla bych se zeptat... myslíš že ten Silver šampon bude účinkovat i na i na tmavě měděné vlasy?? mám oranžový odlesky a nevím čím bych se jich zbavila

    OdpovědětVymazat
  5. K těm heřmánkovým oplachům-stačí heřmánkový čaj z obchodu, nebo sušený heřmánek?

    OdpovědětVymazat
  6. Mohu šampon použít na světle hnědé vlasy?

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velkou radost, děkuju :*